Митрополит Јоаникије богослужио у Пећкој Патријаршији и посетио Високе Дечане

Published On: 09/02/2022

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије богослужио је 7. фебруара 2022. године, на спомен Светог Григорија Богослова и Светог Григорија Пећког, у ставропигијалном манастиру Пећкој Патријаршији, уз саслужење протојереја Ненада Нашпалића и јерођакона Сионија.

-Свети Григорије, нови свештеномученик пећки, који је пострадао крајем 17. и почетком 18. вијека, и био сабрат ове свете обитељи, имао је у срцу и уму, у мислима, исту ону вјеру који је имао и Свети Григорије Богослов. Григорије Богослов заједно са Светим Василијем и Светим Јованом Златоустом се прославља као један од највећих учитеља вјере послије Светих апостола. Његове бесједе о Светој Тројици до дан данас су непревазиђене и у сваком погледу био је велики. Велики у молитви, у посту, подвигу, али његова мисао је дубока, дубока вода православља. Био је пјесник, учитељ и велики борац за свету вјеру православну. А сабрат ове свете обитељи, као млади монах пострадао је за Христа веома одлучно. Било му је понуђено све од стране иновјераца, и положај и богатство, и све друге повластице овога свијета, само да промијени вјеру, беседио је владика Јоаникије.

-Он био толико угледан да су иновјераци рачунали да ако се он потурчи да ће и многи други православни Срби из Метохије и шире да промјене своју вјеру. О Светом Григорију Пећком мало се зна из његовога земаљскога житија, осим за његово узвишено исповиједање вјере. Он је све понуђено одбио и то са великом одлучношћу и презиром према тим ласкавим понудама, а онда када и то није успјело, говори се, да су га насилно обрезали не би ли га на такав начин саблазнили. Међутим, он је имао обрезање срца и ума и није се дао саблазнити него је тада још храбрије почео да исповиједа вјеру у Христа и да сваку другу вјеру одбацује. И, наравно, то је разбијеснело тадашње иновјерце који су овдје имали власт и био је на свиреп начин погубљен, али он се показао живим у Христу Господу и послије своје смрти, преко многих чудеса која је чинио, рекао је митрополит Јоаникије и додао:

-На његов гроб, који је био у близини Пећке Патријаршије, народ је долазио, прво православни, а послије су долазили и муслимани, налазили исцјељење од разних немоћи и болести. Многи родитељи су добили потомство молећи се Светоме Григорију. Било је доста свједочанства о његовим чудесима, да га је Бог наградио на небу изобилно благодаћу због његовог исповједања вјере и посебно због његовога мучеништво. Па је и његов спомен везан за овај празник Светог великога Григорија Богослова. Диван празник! Ево и ми смо се данас овдје сабрали око спомена новог свештеномученика Григорија, сабрата ове светиње и њеног небеског покровитеља и заштитника православне српске Метохије. Нека свима буде срећан овај свијетли и велики празник, оба света и велика Григорија, онога првог Богослава великога по уму и по борби за вјеру, а овога другога великога по исповиједању вјере, по страдању за вјеру и по безбројним чудесима која је учинио.

Након литургијског сабрања у Пећкој Патријаршији, Митрополит црногорско-приморски Јоаникије је посетио манастир Високи Дечани, где га је дочекао игуман Сава Јањић са братијом.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести

Повезане вести