Митрополит Јоаникије: Загрлимо једни друге, измиримо се и мирбожајмо се!

Published On: 06/01/2022

Бадње вече у Цетињском манастгиру

-Господ Исус Христос нас је измирио са Богом и са нашом савјешћу и са нашим ближњима. Уклонио је наше гријехе и разрушио сваку преграду која нас је дијелила једне од других. Сјединио нас је Духом Светим и објединио и у нас улио своју божанску мудрост коју је донио са неба да стремимо висинама, да стремимо небеском, вјечном животу, поручио је Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије, благосиљајући бадњаке пред Цетињским манастиром.

-Драга браћо и сестре, овоме празнику радује се свака твар, и цвијет у пољу и птица у гори, а камоли да се не радује човјек када је дошао Бог Спаситељ свијета и сјединио се са нама. Данас када се сви хришћани радују, треба да будемо широкога срца и отворене душе, да загрлимо једни друге, да се измиримо и мирбожамо. Да превазиђемо наше мале разлике, мале завађе, које нас сналазе по људској слабости. Бог је дошао да наш живот и наше дјелање, наш рад и сваки наш труд, испуни вјечним смислом и све оно што радимо у славу Божју, Он ће томе дати вјечни смисао, а и оно што чинимо за добро својих ближњих, Он ће примити као да смо самоме Њему учинили и тако ће нас узвисити, истакао Владика и нагласио:

-Овај бадњак овдје, испред Цетињског манастира, има посебан значај. За вријеме владике Данила Црногорци су се сјединили око колијевке Богомладенца Христа на Бадње вече и ту завјетовали. Господ је улио храброст у њихова срца да одбране и манастир и своју вјеру, и своје светиње, и част и образ Црне Горе: Драга браћо и сестре, ми овај бадњак налажемо у име Рођења Христовога и ево један мали чин толико радости доноси свима нама зато што је Господ сишао и даје овај нашој заједници велику радост и смисао. Ја желим да ова радост, коју је Господ донио у овај свијет, обухвати сва ваша срца, да се пресели у ваше домове и породице и да Божји благослов почива на свима вама и на вашем потомству. Амин, Боже дај!

На крају свог обраћања испред Цетињског манастира, Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије заблагодарио је посебно братству Мартиновића – Бајицама, који су од владике Данила па до дана данашњега пред цетињском светињом доносили бадњак и на овај свети огањ га налагали. Они су и данас по вијешевјековној традицији први наложили бадњак, а након њих су то учинили и представници других крајева, мада због епидемиолошких мера у мањем броју у односу на раније године.

-Важно је да су нам срца отворена, душе отворене, да су врата наших домова увијек отворена и да се сви радујемо, јер ова радост је радост сваке породице и свакога дома. Стари je српски обичај да сва породица, ако је икако могуће, буде на Бадње вече заједно, да прослави Рођење Христово и да се на такав начин утврди то заједништво породично, а нека се на такав начин кроз ову славу утврди и наше свенародно заједништво. Нека Бог благослови све вас, поручио је Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије.

Испред представника братства Мартиновића сабранима се обратио господин Ратко Мартиновић који је казао да Бајице и данас, као и последњих 300 и више година, достојанствено чувају традицију и историју часних предака.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Повезане вести