Митрополит Јоаникије: Зачеће Светог Јована Крститеља указивало на Христово зачеће

Published On: 07/10/2021

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је 6. октбра 2021. године, на празник Зачећа Светог Јована Крститеља, свету архијерејску Литургију у Цетињском манастиру, током које је на малом входу произвео јеромонаха Пајсија, настојатеља Цетињског манастира, у чин протосинђела.

-Господ је устројавао да људи виде надприродно дејство и да схвате да је Богу могуће све када Он хоће, па је од престарелих бездјетних родитеља дао да се роди Пророк и Претеча и Крститељ Христов. И то, и његово рођење као и Христово рођење, било је најављено са неба, од Бога, преко архангела Гаврила. Иако је рођен на природан начин од родитеља, мужа и жене, много је видљивије да је његово рођење било по дејству Божије благодати и силе, и Божје милости. Његово рођење, иако је било на природни начин, указивало на надприродно Христово рођење. Он је рођен од престарелих родитеља, а Господ Исус Христос, који је зачет силом Духа Светога у утроби Пречисте Дјеве Богородице, рођен је на надприродни начин од Мајке без мужа, истакао је митрополит Јоаникије и додао:

-Свети Јован Крститељ је био у свему претеча Господњи, и по своме зачећу и по свом рођењу, и по проповиједи, али и својом смрћу и својим силаском у Ад, у доње свјетове, гдје је такође проповједао покајање, и тамо најавио долазак Господа Исуса Христа. Цетиње има посебан разлог да прославља највећег од жене рођеног. Ми посебно имамо разлог овдје окупљени око деснице Светога Јована Крститеља да благодаримо Богу што нас је таквим благословом благословио овдје у Цетињском манастиру, граду Цетињу. Нека буде на здравље, спасење и поуку свима, нарочито ученицима наше Богословије, да они узрастајући тјелесно и духовно достигну тај степен, да буду проповједници ријечи Божје. Да их Бог за то удостоји и да иду путем Светога Јована Крститеља и осталих Божјих угодника.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести

Повезане вести