Митрополит Јоаникије освештао темеље храма Светога архангела Гаврила у Петњику

Published On: 05/08/2021

Изабрани Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије у послеподневним часовима 4. августа 2021. године, на празник Свете Марије Магдалине – Благе Марије, освештао је и положио камен темељац храма Светога архангела Гаврила у мјесту Петњик крај Берана.

Након освећења темеља организовано је саборно крштење и том приликом Цркви Христовој је прибројано осамнаест нових чланова.

-Велики је благослов да се на овом мјесту подиже храм у славу имена Божјега и у част Светога архангела Гаврила, који је донио радосну вијест од Бога са неба Пресветој Дјеви Богородици да ће родити Спаситеља свијета – Господа нашега Исуса Христа: Радуј се, Благодатна, Господ је с Тобом! Та радосна вијест није дошла од људи, него је божанска вијест која је постала саставни дио нашега живота. То је онај камен темељац  на коме ми зидамо све у нашем животу. Ево поставили смо камен темељац овога светога храма у име наше свете вјере, у име Божије, у име Светога архангела Гаврила и у име наде да ћемо зидати овај свети храм сложно. Да ћемо градећи овај свети храм изграђивати своје душе, напредовати у вјери, у врлини и доброти, у међусобној љубави, да ћемо градећи овај храм градити свако добро међу нама и да ћемо уклонити међусобне свађе, подјеле и раздоре, беседио је владика Јоаникије и додао:

-Позивам вас да сву снагу и мисао окренете ка добру, на оно што нас Бог призива, да чинимо и умножавамо добро. Храм се у овом селу подиже како би се мјештани у њему освећивали и сабирали на молитву, приносили своје молитве Богу живоме, да би их Господ чуо и благословио, да дјецу крштавате, да се причешћујете светим тајнама Христовим, да младенце вјенчавате, да се на тај начин умножи сваки благослов и у вашим животима и у вашим домовима. Даће Бог!

Посебне речи благодарности Митрополит је упутио Ранку Вуканићу који је проложио пројекат за  храм: -Велики неимар који је много цркава испројектовао у лимској долини, и ниједан пројекат није наплатио. Велика је његова заслуга за обнову, изградњу светиња у лимској долини. Нека га Бог за то награди и благослови, као и све вас који ћете у име Божије овдје прилагати свој труд и своје новце. Све то да буде са намјером да изграђујте међусобну слогу, поручио је владика Јоаникије, пожељевши да брзо дође дан да на храму заблиста часни крст Господњи и да се храм освешта.

На крају, Високопреосвећени Митрополит Јоаникије је нагласио да ће Петњик са новим храмом добити Божји благослов који ће се излити на све домове, породице и њихово потомство јер се храм не гради за једну генерацију већ и за будуће:

-Тако свједочите своју вјеру и поуздање у своје потомство да ће и они чувати вјеру и бити одани својој Цркви као што сте ви, а дај Боже ваши потомци још више и да свака следећа генерација буде све боља и боља. Данас како освештасмо ове свете темеље, крстисмо, хвала Богу, осамнаест младих и старих, новокрштених. Видимо да је ово благословени почетак, јер се Цркви Божијој данас прибројаше новокрштене душе, да се радују и анђели на небесима. И ми се радујемо, и радују се душе ваших предака што се име Божије прославља на овако узвишен и величанствен начин.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести

Повезане вести