Митрополит Јоаникије: Отворите срца у цркви, а не мобилне телефоне!

Published On: 07/06/2021

Изабрани Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије беседио је 6. јуна 2021. лета Господњег током свете Литургије у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу о све чешћој употреби мобилних телефона током богослужења у цркви, позивајући верни народ да то не чини:

– Благословено је да један фотоапарат или једна камера дискретно снима у току службе, макар најупечатљивије дјелове службе. Ово што се сада узобичајило превршило је сваку мјеру. Дођемо на неку службу, на неки велики црквени сабор, сви држе подигнуте мобилне телефоне и сви снимају. Стварно премного. Да ли ти људи учествују на служби како ваља? Свако данас потеже мобилни телефон и снима. Да ли може оно што је главно на служби да ухвати мобилни телефон? Не може. Оно што је главно на служби не може да се ухвати никаквом камером нити било каквом техником. А много пажње се поклања томе и зато се народ удаљава од службе. Треба да отворимо своје срца, а не мобилне телефоне.

– Отворимо своја срца, примимо Божју милост и Божју благодат, која невидљиво и неухватљиво силази на отворена срца, отворене душе и отворене умове. Маните беспослице и ситнице, оповршисмо све, претјерасмо, морамо се враћати на прави пут. Ничему то не води. А да не причамо која се све искушења после дешавају са тим снимцима, како се то лијепо користи против Цркве, против хришћана, против наше вјере, против свештника. Маните се ћорава посла. Кад долазите у Цркву оставите телефон у ауту или га искључите, па ставите у џеп, рекао је изабрани митрополит Јоаникије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести

Повезане вести