Митрополит Јоаникије: Свети Сава је поставио темељ и стандард у свим областима нашег народног живота

Published On: 28/01/2022

-Као што сунце иде са истока ка западу, обасјавајући просторе својом свјетлошћу, тако је и Свети Сава донио свјетлост Јеванђеља Божјега и њиме загријао душе вјерних свога народа рекао је Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије на централној Светосавској академији у Митрополији црногорско-приморској која је одржана у крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици.

-Ми смо и прије Светога Саве били хришћани, али нисмо били тако утврђени у вјери. Још је било храмања и клецања, враћања на паганствио и лутања. Иако смо имали великих и владара и личности прије Светога Саве, многи од нас некако доживљавају историју нашег рода да она почиње од Светог Саве.  То није, заправо, тако, она почиње много раније, али није случајан ни тај доживљај. Јер, тек смо се у његово вријеме, његовом заслугом, сабрали око њега, заправо око Христа и истински примили свету православну вјеру, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

-Од Светог Саве као народ почињемо да напредујемо у сваком погледу. Он је као човјек продуховљен, освећен, облагодаћен, охристовљен, човјек који је смјестио Господа Христа у своје срце, обасјан Његовим Божанским умом и мудрошћу, а препун знања и духовне финоће поставио највећи стандард живота и стварања у нашем народу, рекао је владика Јоаникије и подсетио да се Свети Сава, који је у младости напустио своје отачаство, и упокојио ван свога отачаства.

-Тиме је посвједочио да је надрастао сва ограничења свијета овоземаљског. Поред свих светитељевих заслуга ми најчешће истичемо оснивање помјесне Цркве и њених епископија. Ова наша Митрополија црногорско-приморска, коју је Свети Сава основао као Зетску епископију са сједиштем у манастиру Светих арханђела на Превлаци, живи својим пуним животом преко осам вјекова. И не само да живи и постоји, него и ствара, обогаћује и оплемењује наш народ. Колико је светиња подигнуто, колико се светих Божјих људи изњедрило са подручја ове митрополије, колико је светитеља нашло свој вјечни покој у светињама ове митрополије, која је љепота по нашим црквама и манастирима од икона, фресака, од рукописних и штампаних књига… Које богатство нашег културног наслеђа које је ослоњено на дјело Светога Саве, подсетио је митрополит Јоаникије.

-Нема области људскога живота и стваралаштва гдје Свети Сава није поставио темељ и стандард. И због тога имамо огромну одговорност да сачувамо то богато наслеђе. Они који се противе увођењу вјеронауке у школе говоре како не може догма да замијени науку и критичко мишљење. Заправо они се држе догме и тих принципа. Зар марксизам и лењинизам није био њихова догма и зар се и сада они не држе тих принципа до дана данашњега. Никако да се ослободе заробљености том лажном догмом. Ово морамо да напоменемо јер имамо огромну обавезу да слиједимо пут Светога Саве, да чувамо богато духовно и културно наслеђе и памћење које баштинимо и да га унапређујемо. А како ћемо га чувати, унапређивати и сачувати, ако га не разумијемо, нагласио је Митрополит Јоаникије.

-На оваквим сабрањима осјећамо колико је наш народ примио дух Светога Саве. То може видјети и свако споља, нека само мало погледа шта ми имамо, које светиње чувамо, какву писменост имамо, какви су нам обичаји и топоними у Црној Гори. Црна Гора је сва ознаменована именом Светога Саве, уздуж и попријеко, у облику крста, од манастира Савине до Савиног бора, Савиног ока и Савиног кука… И многим другим знамењима, а посебно црквама и манастирима”, рекао је митрополит Јаникије.

У уметничком дијелу програма учествовали су: протојереј Никола Пејовић, хор Свети апостол и јеванђелист Марко, хор Свети Козма Етолски, гудачки квартет The Lords of the strings, Школа веронауке подгоричког Саборног храма, АНИП Ђурђевданско коло и гуслар Ранко Бојић.

Светосавској академији је претходила вечерња служба коју је служио митрополит Јоаникије, уз саслужење подгоричког свештенства.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести

Повезане вести