Митрополит Јоаникије у посети Епархији далматинској

Published On: 27/12/2021

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије стигао је 25. децембра 2021. године у посету Епархији далматинској.

Братија манастира Крке заједно са Његовим Преосвештенством Епископом далматинским г. Никодимом са радошћу је дочекала митрополита Јоаникија. Том приликом служена је доксологија у манастиру Крки.

Сутрадан, владика Никодим и митрополит Јоаникије служили су свету архијерејску Литургију у шибенском храму Светог Спаса. Окупљеним верницима прво се обратио епископ Никодим који је истакао незавидну ситуацију у којој се последњих година Српска Православна Црква налази у Црној Гори:

„Њима је посебно тешко, јер се испуњавају јеванђељске речи о Христосу које кажу: ‘Својима дође и своји Га не примише’, али можемо да видимо да их не напушта нити вера, нити жеља за страдањем да би опстали у тим крајевима који су јако слични нашим и за које смо и ми били везани вековима. Изузетно сам захвалан митрополиту Јоаникију који је дошао да буде данас са нама и да види како ми овде живимо и желим да га замолим да нас поучи и благослови“.

„Захвалан сам вам на позиву да посетим далматинске светиње и видим се са браћом и сестрама овде у Далмацији. То ми је велика радост, нарочито данас, на овај дивни празник. У српском народу има тај обичај да се пре Христовог рођења, а у његово име, слави празник мајки, првенствено оних мајки које су биле преци Христови, али и материнства уопште. Велики је данас Божји благослов и обичај од давнина да деца вежу своје мајке и не пусте их док им нешто не дају. Тај нас обичај подсећа да је то везивање у име Онога који је био везан и одведен на страдање да би нама даровао слободу. Када се сећамо својих предака, а посебно када се сећамо Господа који је дошао на овај свет да прими понижење да би нас узвисио, да прими ланце да би нас ослободио, треба да знамо да се везујемо у име свезанога, који је нас одвезао, у име Богомладенца Христа. Већ смо у том празничном расположењу и унапред се радујемо празнику Рождества Христовог, радујемо се обнови наше душе, вере и мисли, али и нашег заједништва, јер све оно што је лепо, а нарочито Божја милост и благодат, када се дели међу нама, када је заједнички доживљавамо и једни другима чинимо радост. Све то обнавља и наше заједништво. Диван је обичај код свих хришћанских народа да за Божић цела породица буде заједно, пре свега у цркви, а када се испунимо Божјом милошћу и правдом онда се све то преноси у наш дом и он постаје мала црква. Он и јесте део неразориве Цркве Божје и зато је породица света и радост празника се претаче у живот и дивне и благословене народне обичаје. Ту радост коју доживљавамо у цркви ми преносимо на читав свет и зато хришћанство и православље имају такву снагу и силину. И када страдамо и када смо гоњени та снага опстаје, јер да је гоњење могло да уништи Цркву не би је ни било. Након векова гоњења Цркве, она тријумфује, гонитељи се преобраћају и постају њени заштитници. Зато не треба да се љутимо на оне који су неверујући, који не знају, него да смо широкога срца, да им праштамо и волимо их као браћу, јер и они могу, у моменту када се не будемо надали, да се преобразе и све нас задиве својом вером, подвизима и добротом. Добро Божје почива у сваком човеку, Бог је у свакога од нас усадио своју љубав и благодат, једино што је важно је да ли човек живи у складу са тим добром које је у њему.  Нека буде радост ова данашња служба, нека вам на радост дође Рођење Христово“, пожелео је Митрополит и нагласио како је на Епископу далматинском велико бреме да сачува уметничку баштину и далматинске светиње, као што су и они у Црној Гори били принуђени. 

„Божији благослов је био да се саберемо око наших светиња, да се ту уједнинимо и тако одбранимо од безбожне власти која је хтела, не само да одузме светиње, него и да нас понизи, да нам обрише памћење и маргинализује нас до нестанка. Када је изгледало да ће им успети Господ нас је окрепио и показао силу и благодат Цркве, тада се народ са својим Епископима и свештеницима објединио око светиња. То је сила која је непобедива, а која никога неће повредити, то је оно оружје које делује спасоносно, то је сила Божије љубави и правде. Нека нас Богомладенац Христос који долази све обрадује и обнови и дарује нам мир, радост, снагу и здравље“, поручио је митрополит Јоаникије,

Извор: Епархија далматинска

Најновије вести

Повезане вести