Митрополит Јоаникије: Христос је смисао. Ако смо са Њим и наш живот добија пуни и прави смисао

Published On: 16/02/2022

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је 15. фебруара 2022. године, на Сретење Господње, свету Литургију у манастиру Светог Николе на Врањини на Скадарском језеру.

Саслуживали игумани Рафаило и Евстатије, протосинђел Климент, јеромонах Јоаким, ђакон Зоран Јовићевић и јерођакони Сионије и Николај. У току Литургије Владика је рукоположио ђакона Зорана Јовићевића у презвитерски чин и миропомазао новокрштеног Николу Паљевића.

-Када се Симеон Богопримац сусрео са Богомладенцем Христом знао је да у том тренутку врхуни цијела његова служба коју је дуго деценија вршио и да се испуњава смисао његовога земаљскога живота. Он је примио Христа не само на руке него га је примио у своје срце и тада се велики Божји благослов излио на њега. Свети Симеон је требао да благослови новорођенче, и благосиљао га је, а заправо он је примио благослов од Богомладенца, као што је и писано да већи благосиља мањега. Богомладенац Христос је већи од свих других, па и од великог Светог Симеона Богопримца, рекао је митрополит Јоаникије.

-Хришћанин просто не може да живи без богослужења. Ако није у прилици да оде у храм на богослужење, он може послужити Богу својом молитвом, богоразмишљањем и покајањем. Може, заправо, служитити Богу свуда и на сваком мјесту. Тако је живот хришћана непрестано богослужење, и кад су у своме дому, и кад су на путу, и кад су на послу, и приликом сваког сусрета са ближњима, јер је сав живот њихов заквашен Духом Светим. Тако треба да живимо и достижемо смисао живота, казао је владика Јоаникије.

-Сви вишедеценијски трудови из живота Светог Симеона добили свој смисао у сусрету са Христом Богомладенцем. Тако и ми хришћани вјерујемо да је живот наш препун смисла. И заиста, ако живимо како ваља јеванђелски, сваки наш дан живота је испуњен испуњен смислом и цио живот наш се испуњава смислом и великим, дубоким духовним садржајем. И то треба и да свједочимо, јер у овом свијету је завладало много бесмисла и простаклука. Обесмишљава се све. Ко носи тај смисао? Господ Исус Христос. Он је смисао и ако смо са Њиме и наш живот добија пуни и прави смисао, закључио је митрополит Јоаникије.

Извор: Митрополија црногорско-приморкса

Повезане вести