Митрополит Јоаникије: Љубав Божја ће све оживјети и обновити

Published On: 06/11/2021

Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је 6. новембра 2021. године на Митровданске задушнице свету службу Божју у Цетињском манастиру. По заамвоној молитви служен је парастос упокојенима.

-Службама за упокојене свједочимо да они који су се упокојили нијесу напустили нашу заједницу. Када се сјећамо својих покојника, ми хришћани осјећамо њихово присуство, нарочито када се сјећамо на светој Божанственој Литургији. Јер, ова света служба обухвата и небо и земљу. Обухвата и анђеле и светитеље, и нас овдје који се трудимо и који се сабирамо у дом Божји, у заједницу светих. Када се год врши света служба у њој смо сви заједно. И они који су већ на небу и они које је Бог прибрао и прославио, и ми који смо још на овоме путу према царству Божјем. Тако свједочимо нашу вјеру не само у бесмртност душе, јер то за нас ни издалека није довољно, него свједочимо вјеру у васкрсење, беседио је митрополит Јоаникије.

-Као што је Господ Исус Христос примио у овоме животу крсно страдање и искупитељну смрт, и истински умро као човјек, али је васкрсао силом свога божанства, васкрсао људску природу и тиме нама даровао побједу над смрћу, тако и ми хришћани, који идемо Христовим путем, прелазимо заправо из смрти у живот. Прави и пуни живот ми хришћани у овом свијету тек предокушамо, а његова пуноћа ће бити у Царству небеском када се коначно сјединимо са Христом и када се Господ Исус Христос зацари у своме вјечноме цаству. То се царство већ пројављује овдје на светим богослужењима – слава Царства небескога нас осјењује. И зато је много важно да учествујемо на светим богослужењима, поручио је митрополит Јоаникије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести

Повезане вести