Мобе у Бебића Луци и манастиру Ћелије

Published On: 10/03/2021

Иако је у актуелним епидемиолошким условима много тога у друштву утихнуло, чланови Православне народне хришћанске заједнице “Воздвиженије Часног Крста“ настоје да њихова мисионарска активност на разним пољима буде жива и плодоносна.

Да им то успева, говори и учињено у претходних двадесетак дана. На празник Светог Трифуна, уприличили су посету Милораду Ранковићу, дугогодишњем раднику манастира Хиландар, данас угледном винару и пријатељу братства. Како је Свети Трифун небески покровитељ виноградара, надлежни парох протојереј Јован Лазаревић осветио је виноград, уз саслуживање духовника ПНХЗ протојереја-ставрофора Милинка Јовића. Након приношења молитве за добар род, прота Милош Антонић је преломио славски колач у ресторану „Ловац“, где је одржано такмичење винара. Чланови братства имали су част да дегустирају и оцењују производе 28 винарија из Србије, нешто мање него лане, јер су епидемиолошке мере принудиле организаторе да смање број учесника.

У сарадњи са Удружењем „Загрљај“, братство ПНХЗ је наставило 27. фебруара 2021. године радове на Едукативном центру „Владика Милутин“, смештеном у објекту некадашње школе у Бебића Луци. Будући да настава одавно није извођена, околина школе била је зарасла у коров. Како су чланови ПНХЗ постали препознатљиви по мобама, послу се и овога пута прионуло кроз дружење и трпезу у виду котлића на отвореном. Радосни што се нешто чини за добробит села, мештани су се придружили и заједно са члановима братства раскрчили су терен од растиња, како би ту ускоро своје место нашли терени за фудбал, кошарку и одбојку, као и мобилијар за игру малишана.

Подршка коју манастира Ћелије, на челу са игуманијом мати Гликеријом, пружа братству драгоцена је. Осим речи благодарја, чланови ПНХЗ ту су да сестринству помогну на разне начине. Тако, 3. марта 2021., чланови ПНХЗ „Воздвиженије Часног Крста“ окречили су стабла шљиве, крушке, јабуке и другог воћа у манастирском воћњаку и поткресали смрче на манастирском паркингу. Посебно лепо у овој акцији јесте учешће ученика Ваљевске гимназије. На позив уваженог вероучитеља, протонамесника Невена Лукића, десет ученика придружило се раду на манастирском имању и допринело да посао брже и боље буде завршен. Њихов труд ћелијска игуманија мати Гликерија наградила је пригодним даровима.

Ихзвор: Епархија ваљевска

Најновије вести

Повезане вести