Молимо се Светом Јовану да у нашим срцима увек одјекују његове речи: Мир вам!

Published On: 10/02/2021

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор Архијепископије београдско-карловачке г. Јован служио је 9. фебруара 2021. године, на празник Преноса моштију Светог Јована Златоуста, свету архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Димитрија у Крагујевцу.

Саслуживали су свештеници и ђакон тог светог храма уз појање ученика Крагујевачке богословије. Владика је верни народ поучио беседом о миру Божјем, подсетивши окупљене на живот и мудрости Светог Јована Злаоуста:

-Све што човек више срља у то своје грешно стање он је све удаљенији од Бога, а све што се више човек удаљава од Бога он постаје хладнији док се не претвори, како кажу свети оци, у ледену стену. А шта може да рађа на леденој стени? Ко може да се задржи на леденој стени? Не може нико. Зато човек треба да се труди да му се врати мир, онај мир који је Господ дао свима нама. Човек не може да принесе молитву како треба Богу ако се није измирио са Богом и са самим собом. Такву молитву Бог не прима од нас. Зато треба да се трудимо и да се молимо Богу да нам Бог врати изгубљени мир. Он је нама дао мир и даје нам га стално, само зависи од нас шта ми то подразумевамо под миром. Неко ће мислити да је то моћ, богатство, власт, признање од људи… али то је лажан мир, мир од данас до сутра. Тако да речи Јована Златоуста Мир вам! и данас одјекују у срцима оних који желе да задобију мир Божји. Да није Свети Јован имао мира Божјег у себи, какве је све невоље имао у животу, како су га прогањали и мучили, па дигао би руке што каже наш народ. Не, он је и када су га прогањали славио Бога, па и кад је умирао он је славио Бога и благодарио Богу, последње речи су му биле: Слава Богу за све, беседио је владика Јован.

-Ништа није јаче од Цркве. Она је виша од неба и шира од земље. Она никад не стаје. Она увек цвета. Црква је стуб и док постоји један човек хришћанин који живи Црквом она неће пасти. Сваки човек, а поготово свештеник, стуб је Цркве. Ван Цркве нема спасења. Истина је да у Цркви нису сви спасени нити су у свету сви пропали, али док слушамо Цркву бићемо спасени. Ван Цркве нема спасења. Зато, браћо и сестре, молимо се Богу и Светом Јовану Златоустом да сачувамо у себи благодат Духа Светога, али знајмо да не можемо сачувати задобијену благодат без труда, без подвига, без молитве, без покајања, без исповести, без вере. Молимо се Светом Јовану да у нашим срцима увек одјекују његове речи, које је и Господ пре њега говорио: Мир вам! Где је мир ту је Бог, где нема мира ту нема Бога, јер је Бог мир наш. Зато нека нам Господ помогне и молитве сСетог Јована да се одржимо као народ Божји, да се одржимо као деца Божја, поручио је владика Јован.

Извор: Епархија шумадијска

Најновије вести

Повезане вести