Молитвени испраћај архимандрита Јоила

Published On: 22/02/2022

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Јоаникије, служио је свету архијерејску Литургију у манастиру Ћириловцу, уз саслужење свештенства и свештеномонаштва из више епархија Српске Православне Цркве, а по завршетку свете Литургије опело новопрестављеном слуги Божјем архимандриту Јоилу Булатовићу, игуману те свете обитељи.

-Игуман Јоил је поживео свој овоземаљски живот потрудивши се за славу Имена Божјега, саградивши ову обитељ, подигавши два манастира и Ловћенску капелу на Кључу. Сабрао братију, монахе и монахиње, многе утјешио, многе поучио, многе од заблуда избавио, многе са пута гријеха вратио на пут спасења, и потрудивши се и Богу угодивши, провео је живот у молитви и припремивши се добро, одлази у наручје Божје”, рекао је митрополит Јоаникије и нагласио:

-Отац Јоил био ријетка појава у овом нашем времену: ”Да као млад човјек презре све оно што је земаљско и, испунивши се Божје љубави и ревности, свега себе принесе на жртву Господу. Гледао је не само своју душу да спасе, него да помогне и многима.” Додао је како се отац Јоил трудио, послуживши ћивоту Светог Василија и Острошкој светињи, да прво своје срце освети и своју мисао просвјетли да би могао ићи правим путем, а на тај начин и сам постао путоказ многима. Повукао се од земаљске вреве овдје, у ову пустињу, у ове горе, да се у тишини моли Богу. Подигао ове светиње које су пропојале, а његова душа је заувијек пропојала молитвом име Божје. Његов подвиг је био тако одлучан и јасан, да су сви у њему видјели човјека живе вјере. Многи су овдје долазили и нашли утјеху јер им је он показивао нешто што је скупље и драгоцјеније од цијелога свијета, указивао на пролазност живота и да многобрижност коју људи имају у свијету, нема неког нарочитог ни смисла ни циља. Тако је многе привео Господу.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести

Повезане вести