Молитвено прослављени Свети Кирило и Методије у манастиру Милешева

Published On: 25/05/2022

На празник Светих Кирила и Методија, учитеља и просветитеља словенских, 24. маја 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је свету архијерејску Литургију у храму Вазнесења Христовог у манастиру Милешеви.

Саслуживали су јереј Горан Крстић и протођакон Иван Савић. Својим појањем Литургију су увеличале милешевске монахиње предвођене игуманијом Аквилином.

Честитајући празник присутнима Епископ Атанасије је рекао: – Свети Кирило и Методије су учитељи свих Православних Словена. На њих се позивају и други Словени који нису православни, али њихови верни ученици и следбеници јесу Православни Словени. Ми треба да се од њих учимо целога живота, али посебно овога дана, који је баш њима посвећен, не бисмо ли њиховом светлошћу, светлошћу њихове науке и њихове врлине, просветлили душе своје пре свега, свој ум, своје срце, и управили даље кораке свога живота по узору на њих, како бисмо нашли излаз из свих ових криза у којима смо.

– Бог је одабрао да Свети Кирило и Методије светле на историјској позорници, у деветом веку, и они су крстили Словене, просветлили их науком Господњом и изумели писмо које ће преносити Светлост Јеванђеља, словенско писмо. Па зато треба данас да размишљамо о њима и изван овога храма. Слава Богу који нам шаље Своје светлеће служитеље, и Који и нас позива да светлимо вером у Њега и испуњавањем Његових заповести, рекао је Владика.

Извор: Епархија милешевска

Повезане вести