Монашење на Волујици код Бара

Published On: 08/04/2022

У манастиру Светог пророка Илије на Волујици код Бара Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије замонашио је 7. априла 2022. године у чина мале схиме искушенице те монашке обитељи Јовану и Антусу којима је дао монашка имена Марта и Марија.

У архипастирској бесједи Митрополит је рекао да су нове монахиње као Авраам у старини кренуле са истока ка западу. -Из далеке Русије од Урала оне су дошле код нас, овдје У Црну Гору и настаниле се овдје на Волујици. А Волујица је у односу на град Бар на истом растојању као и Витанија од Јерусалима. Волујица је погодно мјесто за напредовање у врлинама и слављење имена Божјег, а оне су добили имена по сестрама Светога четвородневнога Лазара Марти и Марији.

-Нове монахиње Марта и Марија су идући за Господом дошле у Црну Гору и на Волујици нашле мјесто за своје пребивање и своју службу Господу. Вас је, драге Марта и Марија, народ овдје препознао као истинске слушкиње Господње. Од сада, када сте примиле ову пуноћу монашкога чина, ви сте добиле и благодат и силу да још усрдније служите Господу и Његовој Цркви и овоме светоме храму и свима онима који долазе овдје да будете прави образац истинскога и правога живота по Богу и да многе утјешите, и својом ријечју и својим примјером и својом љубављу, казао је митрополит Јоаникије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести

Повезане вести