Монашење у Острогу

Published On: 21/02/2022

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је 17. фебруара 2022. лета Господњег, на празник Преподобног Исидора Пелусиота и Преподобног Николаја Студита, свету архијерејску Литургију у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу.

Том приликом, Митрополит је замонашио у чин расе и камилавке тројицу острошких послушника Димитрија, Радислава и Слободана, наденувши им монашка имена Исидор, Вукашин и Јелисеј.

Честитајући монашење острошкој братији, митрополит Јоаникије је казао да су новопострижена острошка братија добила имена по великим светитељима, Преподобном Исидору Пелусиоту, Светом мученику Вукашину од Клепаца и Светом пророку Јелисеју, а да је празник Преподобног Исидора, великог учитеља монашког живота, најлепши дан за привођење нове братије у ред монаха.

– Ступајући у манастир и припремајући се за монаштво, они су ево данас примили први степен монаштва, и завјетовали се својој Светој Цркви, да иду уским, тијесним Христовим путем, да носе крст свој и да непрестано иду за Христом, да се непрестано поучавају ријечима Божјим, да се испуне свјетлошћу Божје ријечи и Божије мудрости, да се препороде Божјом благодаћу и Божјом милошћу, да постану нови људи, рекао је митрополит Јоаникије.

Поучавајући нове монахе Митрополит је казао да пут духовног усавршавања уопште није лак, већ је то трновит пут:

-Најтеже се изборити са самим собом, са оним што има лоше у нама. Када загледамо у своју душу и у своје срце, када видимо колико ту има посла да бисмо се поправили, онда и не водимо рачуна много о ономе шта је споља, него да гледамо шта је унутра. Тамо има много посла да се поправи. Монах није само обући расу и камилавку и укључити се у братство монашко и по спољашњости бити монах, а чак и знати све оно што је важно да људи виде на једном монаху. Много је претежније да се ради на унутрашњем човјеку. Ако унутра није добро, ништа ниси урадио, него си промашио. Најбоље је поучавати се из Светог писма и светих отаца и видјети како треба и колико је важно да човјек стекне Божје дарове.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести

Повезане вести