Монашење у Подмаинама

Published On: 01/09/2022

Његово Вископреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је 31. августа 2022. године свету Литургију у манастиру Подмаинама уз саслужење свештенства и свештеномонаштва из више епархија Српске Православне Цркве.

Пре свете Литургије у чин расе и камилавке Митрополит је замонашио послушнике те свете обитељи давши им имена Варнава, Виктор, Висарион и Вавила, док је по заамвоној молитви замоноашио у чин расе и камилавке искушенице манастира Рођења Пресвете Богородице у Брскуту давши им имена Тавита, Ксенија, Михаила, Софија, Екатерина, Емилија и Марина.

Након читања Јеванђеља беседио је игуман подмаински Рафаило: -У данима празника Успења Пресвете Богородице сама Мајка Свјетлости нас сабира чувеним успенским магнетизмом који је у оне дане сабрао и апостоле и све ондашње хришћане, али и небеске силе. Иста та успенска литија, тај успенски магнетизам сабира и нас у ове дане. Ништа се у међувремену није промијенило, није та сила магнетизма малаксала него је иста, јер истом љубављу призива, истим вјечним животом, у исти тај живот нас уводи отимајући нас од пролазности, од трулежности, од обмана овога свијета и вијека.

-Наша света вјера обнавља душе, савјести, цио свијет зато што је Господ Исус Христос дошао у овај свијет да га препороди, да га исцијели, да га обнови, да га ослободи од страха смртнога и да му да нови живот, ново стање, радост и бесмртност у Царству небескоме. Царство небеско осјењује све оне који се сабирају на свете службе Божје. Хришћанину је могуће да већ овдје доживи Царство небеско, јер се хранимо небеским хљебом који је сишао са неба. Хранимо се светим тајнама Тијела и Крви Христове да бисмо живјели новим животом, беседио је митрополит Јоаникије и додао:

-Данас је у манастиру Подмаинама дан великих дарова од Пресвете Богородице. Ево монаси и монахиње, које смо данас замонашили, узели су ове свијеће у своје руке, а то значи да су се завјетовали да ће бити као запаљене свијеће у служби Богу и да ће њихова служба бити свијетла, прожета вјером, добротом, љубављу, честитошћу, чистотом, ревношћу за дом Божји, за храм Божји, за свету службу Божју, за своје спасење и за спасење цијелога свијета.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести