Москва: Недељa мироносица у храму Христа Спаситеља

Published On: 17/05/2021

Његова Светост Патријарх московски и све Русије г. Кирил служило је 16. маја 2021. године, у Недељу мироносица, Божанску Литургију у Саборном храму Христа Спаситеља у Москви.

Служба је претходила XXIX Међународним образовним читањима на тему „Александар Невски: Запад и Исток, историјско сећање народа“ које је требало да се одржи у јануару, али због тешке епидемиолошке ситуације, догађај је одложен за период од 16. до 19. маја 2021. године.

На Божанској Литургији Његовој Светости су саслуживали Митрополит кишињски и све Молдавије Владимир; Митрополит петроградски и ладошки Варсонуфије; Митрополит крутицки и коломенски Павле, патријаршијски намесник Московске митрополије; Митрополит волоколамски Иларион, председник Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије; Митрополит воскресењски Дионисије, управник послова Московске Патријаршије, први викар Патријарха московског и све Русије у Москви; Митрополит јекатеринбуршки и верхотурски Јевгеније, председник Синодског одељења за верско образовање и катихизис, председник Организационог одбора Међународних образовних читања; Архиепископ тираспољски и дубосарски Сава; Архиепископ каширски Теогност, председавајући Синодског одељења за манастире и монаштво; Епископ кагулски и комратски Анатолије; Епископ унгенски и ниспоренски Петар; Епископ белцки и фалештски Маркел; Епископ единетски и бричански Никодим; Епископ сорочки Јован; Епископ орхејски Силуан; протопрезвитер Владимир Диваков, секретар Патријарха московског и све Русије за Москву; протојереј Михаил Рјазанцев, старешина Саборног храма Христа Спаситеља; протојереј Николај Балашов, заменик председника Одељења за спољне црквене везе; архимандрит Алексије (Туриков), лични секретар Његове Светости Патријарха; свештенство Московске патријаршије.

Служби је присуствовало осам епископа Молдавске Православне Цркве, самоуправне Цркве Московске патријаршије, тако да су поједине јектеније изгворене на молдавском језику. У Саборном храму Христа Спаситеља молили су се епископи Руске Православне Цркве, који су стигли у Москву да учествују у XXIX Међународним образовним читањима.

Литургији су присуствовали и председник Комитета Државне думе Савезне скупштине Руске Федерације за међународне послове Л.Е. Слуцки; председник Комитета Државне думе Савезне скупштине Руске Федерације за развој цивилног друштва, питања јавних и верских удружења С.А. Гаврилов; заменик Председника Државне думе Савезне скупштине Руске Федерације А.Г. Јаросхук; први заменик Председника Московске регионалне думе Н.И. Чаплин.

Појао је Патријаршијски хор Саборног храма Христа Спаситеља под управом диригента И.Б. Толкачева. Службу су преносили ТВ канали Сојуз и Спас и званична интернет страница Руске Православне Цркве patriarchia.ru.

Његова Светост Патријарх г. Кирил уздигао је Архиепископа каширског Теогноста у ранг митрополита, а у ранг архиепископа Епископе кагулског и комратског Анатолија, унгенског и ниспоренског Петра, белцког и фалештског Маркела и единетског и бричанског Никодима.

На сугубој јектенији узнете су молитве за избављење од заразе вирусом корона, као и молитва за лекаре.

Извор: patriarchia.ru

Најновије вести

Повезане вести