Мостарска деца дочекала децу с КиМ и Требиња

Published On: 26/06/2021

Више од стотину малишана са Косова и Метохије и Требиња посетило је Мостар, а домаћини су им били деца која похађају Просвјетину школу у Мостару и православну веронауку.

Организатор једнодневне посете Мостару су Српско просветно и културно друштво „Просвјета“ ГО Мостар и Српска православна ЦО Мостар, а подршку су пружили и Конзулат Републике Србије, Канцеларија Републике Српске у Мостару и Српски омладински клуб „Божури“.

Иако је жива у термометру била близу 40 степени то није била препрека да се обиђу знаменитости Мостара и да се дан проведе у добром расположењу и дружењу деце.

Уз домаћине, децу је у Мостару дочекао и поздравио и Милорад Арлов, председник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији, који је организатор пројекта „Спојимо децу Косова и Метохије и Републике Српске“. Овај пројекат од 2012. реализује Одбор за помоћ Косову и Метохији из Републике Српске.

Арлов је изразио задовољство што су деца посетила Херцеговину и Мостар и захвалио се српској заједници у Мостару на дочеку, нарочито деци која су дочекала вршњаке са Косова и Метохије и из Требиња.

„Драго ми је што сте у Републици Српској са још 350 деце са целог Косова и Метохије. Ви сте стуб опстанка Косова и Метохије. Данас ћете обићи овај лепи град Мостар који до сада нисте могли видети. Надам се да ће идуће године српска заједница у Мостару бити домаћин наше деце са Косова и Метохије. Ово је веза и пројекат који говори сам за себе”, рекао је Арлов додавши да су увек добро дошли.

Арлов је говорећи о пројекту „Спојимо децу Косова и Метохије и Републике Српске“ рекао да је то повезивање истог народа, вере и крста и да тај народ има исту муку.

„Нека понесу лепе успомене одавде. Они су осетили слободу Републике Српске и широм отворена врата код нашег народа, а то немају на Косову. Ова деца од свог рођења немају слободу, они су у кризним подручјима Ораховца, Велике Хоче и Лапник села у близини Приштине“, рекао је Арлов.

Председница СПКД „Просвјета“ ГО Мостар Сања Бјелица Шаговновић дочекујући децу у Саборној цркви Свете Тројице у Мостару објаснила им је околности у којима живе српска деца Мостара, са којим изазовима се сусрећу и како чувају и граде свој идентитет у мултиетничкој заједници какав је Мостар.

„Срећни смо што су деца са Косова са нама. Драго нам је да ће и наша деца направити нова пријатељства. Планирамо да и ми у наредним годинама будемо домаћини овој деци. Наша срца одавде загледана су у Косово. Косово је колевка наше нације и наше Цркве. Наш блаженопочивши владика Атанасије направио је нераскидиве везе Херцеговине са Косовом и надамо се да ће са овим пријатељствима то бити настављено“, рекла је Бјелица Шагововић.

Свештеник Душко Којић говорио је деци о Саборној цркви, Просвјетиној школи, српској заједници у Мостару. „Нама Србима у Херцеговини и Мостару, део наше душе, нашег срца и ума увек је на Косову и Метохији и увек са вама. Ми данас у Мостару можемо да дишемо пуним плућима када сте ви овде са нама. Данас је наше срце испуњено јер сте ту“, поручио је свештеник.

Говорећи о Саборној цркви он је напоменуо да сама њена величина говори о томе колико су Срби били велики и важан народ у Мостару, а да се она опет уздиже захваљујући Републици Србији, Републици Српској и доброти многих појединаца.

Пожелевши да се захвале на топлом дочеку, деца са Косова су својим новим мостарским пријатељима запевали традиционалне српске песме са Косова. Саборна црква дуго се орила песмом.

Након обиласка Саборне цркве деца су обишла и Стару цркву у Бјелушинама, Просвјетину школу и Владичански двор где их је дочекала Марија Бакоч, конзул Србије у Мостару.

Девојчица Марија Станковић из Ораховца захвалила се у име свих, домаћинима у Требињу и Мостару рекавши колико се лепо осећају у Херцеговини. То је, својим речима, рекла и Дуња Митић из Велике Хоче која се посебно обрадовала новосклопљеним пријатељствима.

Приликом обиласка Карађозбегове џамије у Мостару децу је поздравио и неколико речи о овој џамији рекао имам џамије Јусуф Бећоја, а при обиласку фрањевачке цркве Светог Петра и Павла домаћин им је био фра Анте Марић.

Посебно одушевљење изазвао је обилазак парка посвећеног Алекси Шантићу као и шетња кроз Стари град, а домаћини су за госте организовали и посету Старом мосту.

Дружење је настављено у парохијском дому у Бијелом Пољу, а на растанку је остало обећање да се и наредне године сретну и проведу више времена заједно.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка

Најновије вести

Повезане вести