Музеј Житомислић: Култура и вера у боље сутра створили још један мост пријатељства

Published On: 09/08/2021

Култура, вера у боље сутра и бољи живот и створили су један нови мост пријатељства, овога пута између Мостара и Приједора. Кривац за све јесте манастир Житомислић, његов музеј и фондација који су у прелепом манастирском и музејском амбијенту окупили бројне Мостарце, али и госте из Бања Луке и Приједора на изложби младог академског сликара Душка Бојанића. 

Покровитељ манифестације јесте Град Приједор чији градоначелник Далибор Павловић је отворио изложбу под зазивом „Вибрантна тишина простора“. Павловић је рекао да Приједор као град великих сликара никада није био ограничен на место или само свој град и да су управо због тога одлучили подржати овакав пројекат и младог уметника.

„Ово је једна прилика да се Град Приједор и Град Мостар на овај начин повежу и да у наредном период остваримо бољу сарадњу. Морамо градити мостове сардање који треба да буду између свих градова у Босни и Херцегоцини, не само на овај начин када је туризам или култура у питању, него и кроз економију и пројекте“, рекао је Павловић. Наглашава да људи морају да се повезују, сарађују и друже и да је само то кључ опстанка свих на просторима на којима живимо. 

Градоначелник Града Мостара Марио Кордић подсетио је да градска власт подржава Музеј Житомислић и да ће и даље наставити помагати. „Када смо разговарали како побољшати туристичку понуду читаве регије дошла је и идеја о овоме. Заједно ћемо се са српском заједницом потрудити да ово добије своје заслужено мјесто у туристичкој мапи Града Мостара. Град је отворен за нове перспективе и нову сарадњу“, поручио је Кордић захваливши се потпредседнику Градског већа Града Мостара Велибору Миливојевићу јер је градским институцијама освестио причу око манастира и његовог значаја за цели град и регију. „Идемо заједно у добром тону. Пресретан сам као градоначелник да имамо овако мултикултуралне догађаје у граду“, закључио је Кордић. 

Игуман манастира Житомислић Данило Павловић подсетио је на то да је манастир Житомислић отворио музеј 2019. године, али и да од ове године музеј има подршку Града Мостара и да је регистрован као фондација која ће се бавити организовањем културних догађаја, међурелигијском и интеркултуралном сарадњом. 

„Данас је отворена прва у низу изложби које ће бити изложене у музеју. Она је под покровитељством града Приједора, једна од наредних изложби ће бити организована у сарадњи са ХКДУ Напредак и Музејом Сарајево. Скоро сваки мјесец ћемо имати неки догађај. Манастир Житомислић по својој вокацији од почетка обнове је манастир који је отворен за сарадњу, а и кроз музеј као једну од институција овога манастира настављамо ту сарадњу која ће бити сарадња са другим културним институцијама у земљи, региону и другим земљама и надамо се да је ово лијеп почетак свега тога“, рекао је игуман Данило. 

Директор музејске фондације Дејан Дилберовић рекао је да је велика част угостити на једном месту Бања Луку, Приједор и Мостар. „Желимо да и овим допринесемо да Мостар буде истакнут у туристичкој понуди са свим осталим познатим местима у Херцеговини“, рекао је Дилберовић. 

Академски сликар Душко Бојанић је рекао да су на изложби представљени радови који су уобличени али још увек нису приведени крају. „То ће бити пресјек кроз мотиве као што су мртва природа, пејзажи и ентеријери. Моја жеља је била да овај циклус изложим у финој духовној атмосфери у манастирском комплексу и њиховом музеју. Надам се да ово неће бити посљедња изложба већ да ће се отворити могућности за друге ликовне пројекте“, рекао је Бојанић. Како је појаснио наслов изложбе је подређен анализирању простора којег уметник истражује и којим се бави у последњих две или три године. „Сама ријеч вибрантна тишина простора“ указује да је простор окупан тишином која није мртва него жива, треперећа, пулсирајућа и од тога и назив вибрантна“, појаснио је Бојанић. Догађај је увеличала и етно група Симонида из Невесиња. 

Извор: Епархија захумско-херцеговачка, topportal.info

Најновије вести

Повезане вести