Награда игумана Емануила румунском митрополиту Серафиму

Published On: 18/08/2021

Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј, у пратњи јереја Андреја Живковића, пароха при храму Светог апостола Марка у Браунауу, посетио је 9. августа 2021. године један од најстаријих и најзначајнијих манастира у западној Европи – бенедиктински самостан Светог Маврикија у Нидералтајху (Niederalteich).

Повод посете била је додела награде опата Емануила Хојфелдера (Abt Emmanuel Heufelder Preis), Митрополиту централне и северне Европе г. Серафиму (Румунска Православна Црква), за његов дугогодишњи рад на сестринским односима између Цркава у Европи.

Свечаној церемонији присуствовали су високи представници Римокатоличке Цркве и Евангелистичке Цркве, монаси из бенедиктинског манастира у Белгији на челу са игуманом Филипом, локалне власти, као и професори и студенти научних институција и неколико универзитета.

Церемонија доделе награде одржана је на академској прослави у базилици Нидералтајх. Беседу у част митрополита Серафима одржао је виртенберски евангелистички свештеник Јирген Хенкел (Jürgen Henkel). У свом поздравном слову, игуман бенедиктанског самостана Нидeралтaјх опат Маријан је заблагодарио Српској Цркви на редовном присуствовању доделама награда. Епископ Андреј је заблагодарио на позиву и пренео поздраве надлежног Епископа диселдорфског и немачког Григорија.

Иначе, бенедиктински манастир Нидералтајх је место где се развија свест, дух, толеранција и општење међу различитим конфесијама. Сваке три године манастир додељује значајну награду у част блаженопочившег игумана Емануила(1898-1982), који је свој живот посветио међуцрквеној сарадњи.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска

Најновије вести

Повезане вести