Награђен филм о храму Светог Прокопија у Прокупљу

Published On: 22/03/2021

Документарно остварење „Покајник у покушају“ о цркви Светог Прокопија у Прокупљу, сценаристе и редитеља Жикице Јовановића, до сада је освојио две награде на иностраним фестивалима у категорији за најбољи религијски филм. Филм је недавно награђен као најбољи религијски филм у Индији на фестивалу Tagore International Film Festival, а сада су лепе вести стигле и из Сингапура, где је овај пројекат награђен као најбољи у својој категорији на фестивалу World Film Carnival.

Како је за Радио Глас рекао сценариста и редитељ филма и директор Филм клуб Прокупље г. Жикица Јовановић, овај документарни филм о прокупачком храму снимљен је управо са том намером да буде приказиван на фестивалима широм света, да би што више људи чуло о цркви Светог Прокопија, али разумело поруку филма – да у вери, има места за свакога.

Екипа је са снимањем филма „Покајник у покушају“ започела крајем новембра 2020. године, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа нишког г. Арсенија. Постпродукција филма завршена је средином фебруара 2021. године, од када започиње и свој фестивалски живот широм света. У марту 2021. године, филм је награђен првом наградом на фестивалу у Индији.

У филму се преплићу водећа прича о једном од најстаријих храмова под окриљем Српске Православне Цркве, коју приказује старешина храма Светог Прокопија протојереј Никола Илић и животна исповест г. Ненада Гиздавића, који је и администратор јутјуб канала храма Светог Прокопија и улаже велики труд да забележи и документује богослужбени живот храма. Иначе, г. Гиздавић је иницијатор овог пројекта, а као инспирација за сценарио послужила је књига „Дешавања у мени“ у форми исповести, чији је он аутор, а за коју је предговор писао протојереј-ставрофор др Милош М. Весин, парох јужночикашки и ленсиншки. 

Eкипу филма поред редитеља Жикице Јовановића, чине и директор фотографије Војкан Аранђеловић, док је музику за филм писао Ивица Траиловић. Снимке храма из ваздуха снимио је дрон оператер Саша Миљковић, а као секретар режије био ангажован Бранислав Росић. Филм је преведен и на енглески језик благодарећи Симониди Јоцић, која живи у Канади, док је за нарацију био задужен Предраг Славковић.

Премијера филма у у Србији планирана је за 21. јул 2021. године, на дан када молитвено прослављамо Светог Прокопија – храмовну и градску славу Прокупља.

Црква Светог великомученика Прокопија саграђена је крајем IX и почетком X века, и до 1386. године била је посвећена чуду Покрова Пресвете Богородице које се десило 911. године у цркви Влахерни у Цариграду. Након Петрове цркве у Расу, ово је најстарији храм на територији Србије. У XIV веку, на јужној страни дозидана је гробница са три врло мала, мрачна и узана оделења, у коју је спуштено тело Светог великомученика Прокопија, хришћанског мученика из доба цара Диоклецијана, које је дотле почивало у епископској катедрали Светог Прокопија у Нишу. Тело је највероватније пренесено 1386. године, када су Турци први пут опустошили Ниш. После смештаја тела Светог Прокопија, гробница је била зазидана и добро замаскирана да га Турци не би нашли и оскрнавили. Након преноса моштију Светог Прокопија, грађани спонтано мењају дотадашњи назив града у Град светог Прокопија како га у својој повељи из 1395. године назива и кнегиња Милица, супруга кнеза Лазара

Извор: Радио Глас Православне Епархије нишке

Најновије вести

Повезане вести