Надбискуп Галагер: Разоружање је етички императив

Published On: 02/03/2021

У видео поруци секретара за односе с државама набискупа Пола Ричарда Галагера упућеној учесницима састанка на високом нивоу овогодишње конференције о разоружању у Женеви истиче се подршка Свете Столице трајном споразуму на путу мира: „Нико није сигуран све док сви нису на сигурном“. Надбискуп је у видеопоруци пре свега пренео срдачне поздраве папе Фрање и његову наду да ће та конференција, кроз обновљени осећај хитности и заједничке одговорности, брзо превладати садашњу тешку ситуацију.

Важност разоружања јасна је када је реч о нуклеарном, биолошком и хемијском оружју, али се једнако тако снажно односи и на све већу војну конкуренцију у свемиру и на подручјима кибернетичког простора и вештачке интелигенције, попут смртоносних аутономних оружаних сиситема – средишња је мисао у говору надбискупа Пола Ричарда Галагера, секретара за односе с државама, упућеном путем видео линка поводом овогодишњег заседања Конференције о разоружању у Женеви.

Поглед Свете Столице обухвата у потпуности питање наоружања и тежи циљу који одговара најдубљим жељама људског срца, односно животу у миру, сигурности, стабилности, док – како је приметио Надбискуп – садашње расположење узајамног неповерења и слабљења мултилатерализма спречава настојања у том смислу. Ватикански представник је изразио забринутост због незаконите трговине оружјем, као и због експлозивног оружја, посебно на насељеним просторима, које постаје све мање ‘конвенционално’, а све више оружје за масовно уништење, потичући хаос у градовима, школама, болницама, богослужбеним местима и главним инфраструктурама.

-Пред великим изазовима с којима се међународна заједница мора данас суочити, разоружање се не може више сматрати факултативним циљем. Оно је етички императив, истакнао је Надбискуп. Света Столица стога подстиче учеснике на конференцији да усвоје уверење о хитности и обвези постизања конкретних и трајних договора усмерених на мир и братство. Нека питања морају надилазити индивидуалне интересе и програме.

Надбискуп Галагер је, између осталог, посебно истакао да су разоружање, развој и мир три међузависна питања. Велики војни трошкови, много већи од онога колико је потребно како би се зајамчила легитимна обрана, подстичу затворени круг наизглед бесконачне трке у наоружању која спречава суочавање с проблемима као што су сиромаштво, неправда, здравље и образовање, приметио је Надбискуп.

Међутим, охрабрује ступање на снагу Споразума о забрани нуклеарнога оружја и недавни продужетак Новог споразума о смањењу стратешкога оружја између Сједињених Америчких Држава и Русије. Свет слободан од нуклеарног оружја могућ је, и потребан, приметио је Надбискуп. Потребна је, међутим, повезанија и одговорна сарадња, како је показала пандемија болести ковид 19. И, како је папа Фрањо више пута примијетио, бићемо у стању превладати садашњу кризу једино ако будемо радили заједно, као сједињена људска породица. Нико није на сигурном све док сви нису на сигурном, поручио је надбискуп Галагер.

Извор: vaticannews.va

Најновије вести

Повезане вести