Надбискуп Рангуна позива на мир и дијалог после војног удара у Мјанмару

Published On: 05/02/2021

Надбискуп рангунски Чарлс Бо позвао је на престанак насиља и дијалог после војног пуча у Мјанмару. У изјави упућеној мјанмарској војсци, цивилном становништву и међународној заједници, кардинал Бо је рекао да је земља прошла кроз једно од најизазовнијих времена у својој историји и помолио се за трајно решење „периодичног мрака који обавија нашу драгу нацију“.

Кардинал Бо је апеловао на житеље Мјанмара да остану мирни и да не дозволе да дође до нових жртаве насиља. „Пролили смо довољно крви“, рекао је кардинал Бо који је истакао да су догађаји који су се одвијали резултат недостатка дијалога и комуникације и оспоравања различитих ставова. „Не настављајмо мржњу у овом тренутку када се боримо за достојанство и истину. Нека сви политички лидери и верске вође подстакну заједницу за миран одговор на ове догађаје“, рекао је Надбискуп.

Он је такође нагласио да земља проживљава време пандемије и замолио здравствене раднике да не дају оставке на своје положаје у знак протеста због тренутне политичке ситуације. Обраћајући се директно мјанмарској војсци, Кардинал их је замолио да се према цивилном становништву односе „са великим достојанством и миром“. „Нека не буде насиља над нашим драгим народом Мјанмара“, рекао је кардинал Бо, који их је такође позвао да поштују права изабраних представника који су тренутно ухапшени.

Извор: vaticannews.va

Повезане вести