Надбискуп Хочевар посетио Крагујевац

Published On: 22/03/2021

Заменик градоначелника Крагујевца г. Ивица Момчиловић и помоћник градоначелника за сарадњу са црквама и верским заједницама г. Мирко Чикириз организовали су пријем за Надбискупа београдског Станислава Хочевара и Стјепана Винојчића, крагујевачког жупника. Била је то прилика да се традиционално добри и пријатељски односи потврде и отворе нека питања као што су санација дотрајалог крова цркве Светог Јосипа у Крагујевцу, решавање статуса заштићеног станара и питање реституције земљишта које је цркви одузето после Другог светског рата.

– Дозволите ми да искажем велику срећу и задовољство што могу бити данас у граду Крагујевцу. Данас наша жупска парохијска заједница слави своју жупску славу, Светог Јосипа и због тога смо данас овде. Врло ми је драго то што смо са представницима града Крагујевца могли да се суочимо са свим овим питањима и о њима разговарамо. Одлучили смо да одмах после нашег Ускрса који ове године славимо 4. априла, се представници наших институција поново састану, и у миру, како је могуће, решавамо ова питања. Чврсто се надам да ће тако бити и унапред захваљујем, рекао је надбискуп Хочевар.

Жупска парохијска црква Светог Јосипа у Крагујевцу једна је од најстаријих у Надбискупији, па самим тим и зграда цркве којој је неопходна адаптација. Пројектом за санацију крова цркве, ова црквена заједница учествује на конкурсу за подршку пројектима верских заједница који је расписао град.

– Имамо пар отворених питања која се тичу решавања питања заштићеног станара, ту смо предложили одређена решења и видећемо какве су наше законске могућности и законски оквири у којима ми као град можемо да помогнемо. Једно од питања је и санација крова католичке цркве. Путем јавног конкурса спремни смо да као и свим осталим верским заједницама помогнемо. Договорили смо формирање радних тимова, на челу нашег тима ће бити г. Мирко Чикириз, помоћник градоначелника, и сигуран сам да ћемо у рационалном и разумном року изнаћи решења за питања која смо овде отворили, рекао је г. Ивица Момчиловић, заменик градоначелника.

Мирко Чикириз, помоћник градоначелника за сарадњу са црквама и верским заједницама, истакао је да је град Крагујевац у духу политике државе Србије, град који има добру сарадњу са свим црквама и верским заједницама. Та сарадња се не огледа само у финансијској помоћи већ и међусобном уважавању, верској толеранцији и признавању свих права онима који нису већина у граду Крагујевцу. Када је реч о питању реституције које је током састанка покренуто, г. Чикириз је појаснио да је реч о земљишту које је одузето због изградње Лепеничког булевара, Заставиног солитера и још неких објеката. Представници Католичке Цркве поднели су захтев Агенцији за реституцију. Град ће пружити сву техничку подршку која се тиче прикупљања документације из градских архива.

Извор: Град Крагујевац

Повезане вести