Напади на филм „Дара из Јасеновца“

Published On: 01/02/2021

Изјава потпредседнице Владе Републике Србије и министарке културе и информисања Маје Гојковић: -Напади на филм „Дара из Јасеновца“ и покушај његове дискредитације, кроз потпуно непримерене, неутемељене и неистините политичке оцене и оптужбе, не представљају критику филма, већ покушај оспоравања права да се говори о Јасеновцу као месту страдања српског народа.

„Дара из Јасеновца“ није пропаганда, овај филм је глас жртве, прича о страдању и логору који је био јединствен и по томе што је у свом систему имао логор смрти за децу. Захваљујући људској и уметничкој храборсти редитеља Предрага Гаге Антонијевића, глумаца и свих учесника у стварању филма, ово страдање је коначно приказано на филмском платну после више од седам деценија ћутања.

Очигледно је да „Дара из Јасеновца“ није никаква националистичка пропагадна, нити је усмерена против било кога. Ово је прича заснована на историјским чињеницама и аутентичним сведочанствима преживелих жртава страхота овог логора.

Истина о Јасеновцу и његовим жртвама не може бити сакривена. Без обзира на намере оних који покушавају да оваквим подметањима и нарученим кампањама нанесу штету филму и обавези да се о Јасеновцу прича, свет мора да зна о монструозности ових злочина. Филм „Дара из Јасеновца“ је дело које заслужује дужну пажњу светске публике и јавности, која је била ускраћена за истину о страдањима Срба, Јевреја и Рома у Другом светском рату.

Извор: kultura.gov.rs

Најновије вести

Повезане вести