Народна кухиња „Дивна Вековић“ испоручују оброке за око 200 корисника

Published On: 13/07/2021

Народна кухиње Дивна Вековић која од Васкрса 2017. године ради при манастиру Ђурђеви ступови у Беранама у потпуности је оправдала своје постојање и постала мјесто гдје свако ко има потребу може да утоли глад, потврдио је у разговору за Дан свештеник Миленко Ралевић, управник народне кухиње.

Ралевић је упутио апел свим људима добре воље да дају прилоге како би се омогућило да што већи број корисника добије храну коју нијесу у стању да сами обезбјеђују.

-Ми сваког дана, сем недјеље, спремамо и на пет пунктова испоручујемо оброке за око двеста корисника. Наше услуге користе људи различитих националности, јер ми смо ту да без разлике пружимо помоћ свима којима је она потребна. Све то радимо захваљујући прилозима људи добре воље који су препознали значај народне кухиње. Свакако да има потребе да се увећа број корисника наших услига, јер, нажалост, и у 21 вијеку овдје имамо доста гладног народа. Међутим, ми за тако нешто за сада немамо ни материјалних ни техничких могућности. Зато апелујем на све који имају могућности и љубави да додатно подрже наш рад како би проширили постојеће капацитете и могли да изађемо у сусрет још већем броју оних који нијсу у стању да сами себи обезбјеђују храну. Урадимо то, јер помажући једни другима свједочимо оно људско што је у нама – нагласио је свештеник Ралевић.

Он је казао да се у задње вријем спроводе додатне акције у циљу прикупљања средстава за рада народне кухиње у Беранама.

-У току је реализација хуманитарне акције за помоћ народној кухињи коју, су под благословом владике Митрофана, епископа канадском, покренули наши свештеници у Канади Синиша Милутиновић и Обрад Филиповић. Тако су прикупљена значајна средства кој ће бити намјенски утрошена за рад кухиње што нам је од велике помоћи. Такође, Коло српских сестара из Калифорније спроводи сличну акцију и ми и са те стране већ добијамо значајне прилоге – навео је Ралевић.

Наводећи да је добродошла и помоћ у намирницама, Ралевић подсјећа да народна кухиња има сталне донаторе.

-Рад народне кухиње од њеног оснивања преко наше цркве помаже манастир Острог. Фирма ТДС редовно обезбјеђује брашно, а ту је и пекари „Марковић“ која хљеб бесплатно пече. Помоћ добијамо и од локалне управе и њених запослени, док у граду постоје кутије гдје свако може да да прилог за ове намјене. Често добијамо и вишак хране који остане приликом одржавања одређених свечаности, а ту су и прилози на име посмртних обреда – нагласио је Ралевић.

Корисници народне кухиње истичу да су задовољни услугом и храном коју добијају.

-Оброке добијамо на одређеним пунктовима у заказано вријеме. Они који су слабо покретни храну добијају на кућном прагу. То је велика ствар за бројне породуце и појединце који су лошег материјалног стања. Зато смо захвални добротворима који се труде да, одвајајући од својих уста, удијеле другима, као и свештенству и људима који се старају да кухиња функционише, јер ми немамо довољно новца да купимо оно најосновније. Знамо да у нашем граду има још људи који су у сличној ситуацији као и ми и да постоји стварна потреба да се и њима пружи овакав вид помоћи -заједничка је оцјена корисника услуга народне кухиње.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка, Дан

Најновије вести

Повезане вести