Настављају се напади на храмове Српске Православне Цркве на Косову и Метохији

Published On: 14/02/2022

Са великом забринутошћу Епархија рашко-призренска је примила вест о најновијим нападима на храмове Српске Православне Цркве на Косову и Метохији.

На празник Света Три Јерарха обијена је црква Светих Врача у селу Дреновце у Косовској Каменици. Из храма однета одређена сума новца. Напад је извршен пајсером, а поломљена врата на храму приметио је црквењак. Претходно, поломљена су сва стакла на прозорима и улазним вратима цркве Светог Илије у селу Некодим код Урошевца. Ово је шести напад на храмове Српске Православне Цркве на Косову и Метохији од почетка године, а само у току јануара сведочили смо серији обијања цркава у Зубином Потоку.

За викенд је забележено и исписивање провокативних графита на Основној школи Браћа Аксић у селу Рабовац код Липљана, а случај је пријављен полицији. Дубоко запрепашћује да је од почетка године забележено три пута више етнички мотивисаних инцидената према Србима на Косову и Метохији у односу на исти период прошле године.

Епархија рашко-призренска Српске Православне Цркве позива надлежне полицијске органе да истраже и ове најновије случајеве и починиоце приведу правди и апелује на међународне представнике да утиче на косовске институције, јер су многи од напада резултат појачане антисрпске реторике у политичким круговима који подстичу на насиље и етничку нетрпељивост.

Извор: Епархија рашко-призренска

Најновије вести

Повезане вести