Настављено осликавање цркве Светог Саве у Боцвани

Published On: 02/07/2021

Како сазнаје Радио Слово љубве благодарећи гђи Ани Прибил из Српског друштва у Боцвани, у цркви Светог Саве у Габорону, главном граду те државе на југу Африке, 1. јула 2021. године настављено је осликавање те светиње Српске Православне Цркве, коју је на дан Свете Петке 2018. године освештао блажене успомене патријарх Иринеј.

Храм осликава г. Владимир Скерлић из Београда који је са радовима започео 2019. године у олтарском делу и осликао полукалоту олтарске апсиде, причешће Апостола у олтару и иконостас и урадио мозаик Светог Саве на улазу у свети храм. – У наредне две недеље требало би да буде завршен живопис олтарске апсиде и доњег дела иконостаса, а живопис би, ако Бог да, требало да буде завршен до октобра 2022. године, рекао је у специјалној изјави за Радио Слово љубве г. Скерлић.

Како је изјавила гђа Прибил, г. Скерлић је својом енергијом и идејом унео и елементе са афричког подручја, што ће тој цркви дати посебну и јединствену ноту. Велики допринос су током радова дали и свештеник Ненад Величковић и ктитори храма г. Миливоје Николић и г. Владимир Прибил, председник Српског друштва у Боцвани, и члан тог друштва г. Велимир Радовић, добротвор храма.

Свештеник Ненад Величковић из храма Сабора српских светитеља на Карабурми, који је у редовној пастирској посети православној духовној заједници у Габорону, овог и пута ће, као и увек, предано обавити све неопходне верске потребе тамношњег народа. Света Литургија ће бити служена у недељу, 4. јула 2021. године у 9 часова, биће обављена два крштења и два парастоса. Парохијани цркве Светог Саве су са подручја Србије, Црне Горе, Русије, Бугарске и Грчке, као и локални живаљ из Боцване и Зимбабвеа.

Извор: Радио Слово љубве, фото: Ана Прибил

Најновије вести

Повезане вести