Научни скуп поводом јубилеја манастира Прохор Пчињски

Published On: 15/06/2021

Међународна научна конференција „Црква пред изазовима савременог света“ поводом 950 година од оснивања манастира Преподобног Прохора Пчињског и 700 година од упокојења Светог краља Милутина

Свети отац Прохор од ране младости, склони се од света и сујетљивости. У посту и зноју трудно се напреза, докле душу диже и с Богом је веза. Зверови му шумски другови бејаху, ангели га светли самотног чуваху. Светитељи Божји дивљаху се њему, јер их свети Прохор достиже у свему. А Господ му даде благодат обилну, власт над демонима, велику и силну. Моћ над болестима и разним мукама, да тужним помаже својим молитвама. Трудовима Прохор небеса присвоји, и небесног царства он се удостоји. Удостоји себе и другим помаже, да у царство дођу, који царство траже. Он пролазно баци и вечно прихвати, драгоцено благо – малом ценом плати. Чудотворац Прохор у небеском Рају, у небеском сада сав се блиста сјају. И помаже оне, који му се моле, који Христа Бога верују и воле.

Наш богомспасавани крај, Пчињски округ, изнедрио је многе учене и знамените људе и еминентне личности које су обележиле ток историје, како државе и Цркве, тако и самог нашег краја. Због многих од њих, Господу би требало захваљивати што нам их је дао и њихова нам дела оставио, нарочито због оних који су се својим животом просветлили и удостојили славе Божије, угодивши Њему и поставши наши посредници пред Престолом Господа Сведржитеља. Један од њих, због кога можемо рећи да је Господ диван у светима Својим је Преподобни Прохор Пчињски, један од најстаријих у диптиху Светих Срба, ретки мироточац у нашој помесној Цркви. Његове мошти мироточе и почивају у манастиру управо њему посвећеном, најстаријем манастиру у Српској Православној Цркви, који прошле и ове године обележава 950 година свога постојања и 700 година од упокојења Светог краља Милутина, свог другог ктитора. Поводом ових великих јубилеја, Православна епархија врањска организовала је тродневно радно и свечано обележавање 12, 13. и 14. јуна 2021. године, под покровитељством Председника државе Србије г. Александра Вучића.

У манастиру Преподобног Прохора Пчињског 12. јуна 2021. године, у организацији Митрополије белгородске и старооскољске и Православне Епархије врањске – Свеправославно друштво „Свети Јустин Ћелијски и Врањски“.

Предавања су изнели Његово Високопреосвештенство Митрополит белгородски и старооскољски из Русије, са темом „Црква пред изазовима савременог света”, и Његово Преосвештенство Епископ бачки Иринеј, са темом „Христологија по Светом Јустину Ћелијском”.

Конференција је изазвала велико интересовање посетилаца и оних који су преко друштвених мрежа пратили овај догађај. Свој успешан рад Конференција је окончала у 14 часова,  после плодоносних дискусија присутних.

У току дана у нашу велику светињу стигло је више архијереја, а Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије стигао је у вечерњим сатима. Њега су свечано дочекали сви присутни, на челу са домаћином, Његовим Преосвештенством Епископом врањским г. Пахомијем.

Извор: Епархија врањска

Најновије вести

Повезане вести