Национална признања за јачање веза матице и Срба у региону и дијаспори

Published On: 13/11/2021

У Министарству спољних послова данас су додељена национална признања угледним личностима из дијаспоре и региона које су у различитим областима допринеле промовисању Србије и јачању веза матице и Срба у региону и дијаспори, а овој свечаности је присуствовао Епископ хвостански г. Јустин, викар Патријарха српског. Признања су уручили министар спољних послова Никола Селаковић и директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон.

Награда Никола Тесла за заслуге постигнуте у области науке којима се промовишу проналазачка достигнућа српских научника додељена је научнику Владимиру Цмиљановићу из Швајцарске. Проф. Јелици Стојановић из Црне Горе додељена је награда Вук Караџић за резултате у области неговања српског језика и ћириличког писма међу Србима у региону и дијаспори. Проф. Срђану Мијалковићу из Аустрије додељена је награда Доситеј Обрадовић за допринос у области просвете и очувања културног, етничког, историјског и верског идентитета Срба у дијаспори и региону.

Награду Слободан Јовановић, која се додељује за допринос у области политике којим се јача углед и положај Србије и српског народа у региону и свету, добио је Момчило Вуксановић из Црне Горе. Главну награду, Мајка Србија у области хуманитарних активности, развијању и јачању међусобних веза, унапређивању економске сарадње добио је Ђорђе Михаиловић – чувар српског војничког гробља Зејтинлик у Солуну коме ће, како је речено, то признање у Солуну уручити министар Селаковић.

Додела Националних признања за допринос јачању веза матице и Срба у региону и дијаспори и очување особености, језика, културе и традиције нашег народа у расејању и окружењу уведена је Законом о дијаспори и Србима у региону, а ове године додељена су први пут након 10 година.

Извор: РТВ Војводина

Најновије вести

Повезане вести