На Савиндан стигли поклони на хладни Пештер

Published On: 03/02/2022

У Пештерским селима, која су у овом периоду године окована снегом и ледом, остали су махом старији становници, док су млади у потрази за послом и бољим животом отишли у бели свет, док за старе и немоћне слабо ко има да брине.

Док из српског Сибира, са Пештерске висоравни стижу вести које никога не остављају равнодушним, о великим минусима који сваке године дубоко залазе испод нуле и замрзну све што се нађе на путу, леп гест који се догодио на празник Савиндан, отопиће и најзамрзнутије срце.

Пореклом из пешерског села Височке г. Миљан Конатар из Подгорице одлучио је да обрадује малишане који похађају Основну школу Свети Сава у Барама у којој данас учи 70 ђака за које је било припремљено око 100 пакетића.

-Нисмо само обишли ђаке ове школе, већ смо посетили око петнаест кућа у којима је остало да живи једно или двоје, где је доста непокретних и болесних. Пакети са основним намирницама су у вредности од 100 евра, што је укупно око 7000 евра. Нисмо стигли да обиђемо све, али је дирекотор школе у Барама преузео то на себе и данас ће пакети бити подељени свима, што је негде око 350 домаћинстава, рекао је г. Конатар који је навео да се неће на томе зауставити, већ да ће и даље помагати најугроженијим становницима свога завичаја.

Иначе, г. Миљан Конатар, је пре пар година у свом родном селу Височка на месту срушене цркве брвнаре, подигао је нову, посвећену Вазнесењу Господњем. Нови храм тада је освештао Владика милешевски Атанасије, а за то дело г. Миљан Конатар је окићен орденом Белог анђела.

Извор: telegraf.rs, ТВ 5 Ужице

Најновије вести

Повезане вести