Невесиње: Представљен „Шематизам Епархије захумско-херцеговачке“

Published On: 14/02/2022

У организацији Црквене општине Невесиње у Дому културе „Небојша Глоговац“ у Невесињу представљен је „Шематизам Епархије захумско-херцеговачке“.

Ријеч је о капиталном делу, које чува драгоцена сведочантва о богатој духовности и историји читавог подручја које Епископија обухвата, као и о сталној и нераскидивој вези народа и Цркве. Према речима рецезената, подаци садржани у књизи биће неизоставан извор за будуће истраживаче. Монографија је објављена поводом 800 година од оснивања Епископије хумске. О књизи су пред невесињском публиком говорили јереј Бранко Калаба, мр Момчило Голијанин и главни уредник протојереј-ставрофор Радивоје Круљ.

Свештеник Бранко Калаба истакао је да је свака књига историјско наслеђе које је осведочено Јеванђеље Цркве Христове: – Књига нам даје могућност да се пружимо кроз историју, узимајући сав свијет у себе, а опет дајући живу ријеч читавом свијету. Шематизам Епархије захумско-херцеговачке је написан у библијском контексту. Као што у библијским књигама имамо богослужбене, али и историјске, животне и поучне приче, тако у овом шематском приказу имамо поучне приче о животима наших архијереја и отаца, значајних за препород Цркве Христове, и о животу многих парохијских заједница, што нам говори да је ово једна библија, тј. историја Цркве, освјештана и потврђена кроз историјски и за будуће нараштаје корисни контекст.

Мр Момчило Голијанин нагласио је да је монографија монументалне вредности, да обим и њен технички изглед указују на озбиљност којом су чланови редакције и сарадници приступили послу: – Пред читаоцима је дјело које плијени нашу пажњу и оплемењује људску личност. Дјело које нас својом духовном вертикалом подсјећа на богатства којима овај народ располаже и којима је располагао. Ту су на првом мјесту цркве, манастири и њихови метоси, који су стално били искра националног и културног буђења, односно азбука српске писмености.

Главни уредник протојереј-ставрофор Радивоје Круљ казао је да је књига од великог значаја како за Епархију захумско-херцеговачку тако и за целу Херцеговину: Књига представља добар основ за будуће истраживаче овог подручја. Шематизам доноси детаљне податке о свештеницима, монасима и вјероучитељима, о црквама, манастирима и ризницама, али и о великим историјским личностима и великим мученицима. Посебна драгоцјеност која се крије међу корицама ове књиге јесу 15 старих шематизама, односно приказа стања Епископије хумске, а први од њих датира још из времена турске владавине. Посљедњи шематизам Епархије захумско-херцеговачке издат је 1928. године, па се може рећи да се и у томе огледа вриједност овог дјела. У припреми су још четири тома монографије, а то су: Историја, Лексикон, Прилози за историју и Библиографија Епархије.

Културно вече у Дому културе „Небојша Глоговац“ употпунили су наступи етно група „Свети Димитрије“ и „Симонида“, које својим репертоаром свједоче о континуитету српске културе и традиције.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка

Најновије вести

Повезане вести