Недеља блудног сина у Главичицама

Published On: 21/02/2022

У Недељу блудног сина, 20. фебруара 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ зворничко,-тузлански г. Фотије је ,богослужио у Главичицама у угљевичко-јањском намјесништву.

Протојереј Раде Танацковић, који је на ту парохију дошао пре неколико месеци, дочекао је архијереја са мноштвом верног народа и дечице која редовно долазе у свој свети храм.

Епископу Фотију су саслуживали протојереј Александар Тешић, архијерејски намесник угљевичко-јањски; протојереј Раде Танацковић, парох главичички; протонамесник Митар Млађеновић, парох друге парохије великообарске; протођакон Немања Спасојевић и ђакон Младен Јовић.

Поздрављајући верни народ у цркви владика Фотије је исказао велику радост што је дошао у Главичице, парохију у којој је служио своју прву Литургију по устоличењу у трон Епископа зворничко тузланских. Владика је беседио на тему јеванђелске перикопе у Недељи блудног сина:

-Ова јеванђелска прича о блудном сину нам говори о покајању, о покајању као путу  којим се човјек враћа Богу и враћа Цркви, враћа се заједници светих и враћа путу спасења – то је покајање. У животу свакодневном када хоћемо да провјеримо шта је то покајање, како се оно манифестује, можемо да видимо када неки човјек који је некако кренуо низбрдо, како се то у народу каже, одао се кафанском животу, коцки, знате када неко у народу каже да је пошао погрешним путем. И деси се неко чудо у животу тог човјека и он се врати себи и почне честито и добро да живи, постане узоран домаћин и комшија у селу, граду и људи кажу види шта се десило у души овог човјека, мора да се призвао себи и поново је нашао онај пут који је благословен.
 
-Свако од нас треба добро да мисли о својим поступцима, али исто тако да пази и на своје мисли. Сви ми имамо и више него довољно разлога да кажемо ‘Боже, сагреших небу и Теби’. Довољан је један дан или чак један час да згрешимо. Прихватим помисао: Јао, како бих средио оног злотвора! Прихвативши помисао осуде ја сам већ тада згрешио према њему и према Богу. Немам право да будем судија никоме и немам право да мрзим било кога, беседио је владика Фотије.

У току свете Литургије благољепију је доприносио и хор Свети краљ Владислав из Дворова.

Извор: Епархија зворничко-тузланска

Најновије вести

Повезане вести