Недеља мироносица у Житомислићу

Published On: 09/05/2022

На празник Светих жена мироносица, Преосвећени Епископ захумско-херцеговачки г. Димитрије служио је свету Литургију у манастиру Житомислићу. Саслуживали су игуман Данило, архимандрит Лазар, свештеници Борис Бандука, Бранимир Боровчанин и Душко Којић и ђакон Бранислав Рајковић.

Манастир Житомислић, посвећен Благовештењу Пресвете Богородице, потиче из 16. века, а Недеља светих жена мироносица, са благословом патријарха Германа, прославља се као друга манастирска слава у спомен на обновљење и освећење након разарања у Другом светском рату.

После читања Јеванђеља, братији и сабраним верницима обратио се владика Димитрије честитавши празник Васкрсења и празник обнове свете обитељи: -Љубав је новозавјетни начин и средство познања и откривења Божијег. То је једноставна љубав којом су украшене мироносице, које нису очекивале откривење, већ су желиле да помазањем мирисима до краја искажу своју вјерност Господу.

Говорећи о симболици камена на вратима Гроба, владика Димитрије је напоменуо како се новозаветна логика разликује од логике овога света, јер гробни камен са човековог срца одваљује љубав, верност и човекова спремност да понесе крст, јер без Крста нема Васкрсења. Владика је нагласио да су мироносице пример верности која се огледа у њиховом трпљењу и борби у тренуцима Господњег страдања када су се апостоли разбежали.

Након отпуста Владика се захвалио сабраним верницима што се редовно окупљају на месту светиње, присетивши се верности и истрајности свих, а нарочито владика Атанасија и Григорија који су улагали труд да манастир поново оживи, напоменувши како се осећа благослов и својеврсна унутрашња повезаност манастирске свете обитељи и светих жена мироносица, будући да је патријарх Герман на тај дан осветио обновљене конаке шездесетих година, а патаријарх Павле осветио обновљени манастир 2005. године.

Сабраном народу обратио се и игуман Данило честитавши празник, пожеливши да сви заједно продуже сабрање у гостопримници и обавестивши верне о организованом превозу из Мостара за Требиње поводом посете Патријарха српско г. Порфирија Епархији захумско-херцеговачкој.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка

Најновије вести

Повезане вести