Недеља Отаца у Сремским Карловцима

Published On: 05/01/2021

Мог оца волим а и деду свога, сви су они славили и волели Бога. Зато очев завет ја у срцу носим, ко Господа поштује, њега Господ воли казују стихови проф. Мише Близанца. Овом песмом која су певала деца обележена је Недеља Отаца у величанственој цркви посвећеној Светим апостолима Петру и Павла која наставља традицију истоимене цркве из 16. века у Сремским Карловцима.

Кроз своју дугу историју црква је више пута обнављана. Свој коначни архитектонски облик доживела је у раздобљу од 1808. до 1857. године. Последња велика обнова трајала је од 1991. до 1999. године када су у цркви почела поновно редовна богослужења. Обновљена црква је освећена (троносана) од стране Митрополита црногорско-приморског Амфилохија и Епископа сремског Василија 2014. године.

Свештенство је служило Литургију у недељу, 3. јануара 2021. године. Началствовао је старешина цркве јереј Слободан Вујасиновић, архијерејски намесник сремско-карловачки, уз саслужење протојереја-ставрофора Душана Н. Петровића, ректора Карловачке богословије (у пензији) и Чедомира Грујичића, пензионисаног пароха из Баваништа, као и ђакона Ђорђа Милидрага. Чувеним хором „Свети Стефан Дечански“ дириговала је Тамара Петијевић.

Празничну проповед је казивао крстоносни прота Душан Петровић који је на пут извео генерације и генерације богослова Карловачке богословије Светог Арсенија Сремца.

После свете Литургије раздрагана деца су извела Бајку о части, програм који је осмислио диригент хора Исон проф. Миша Близанац.  

Извор: Епархија сремска

Најновије вести

Повезане вести