Недеља о митару и фарисеју у Кабрамати

Published On: 23/02/2021

У недељу, 21. фебруара 2021. године, у Недељу о митару и фарисеју, Његово Преосвештенство Епископ г. Силуан је служио свету архијерејску Литургију у Саборном храму Светог великомученика Георгија у Кабрамати.

Саслуживали су протојереј-ставрофор Ђуро Ђурђевић, протојереј Горан Ћећез, протођакон Петар Мракић и ђакони Никола Ковачевић и Милош. 

-Нша света Црква водећи бригу о нама, пет недеља пре Великог и часног поста, постепено нас припрема психо-физички за то велико и спасоносно дело очишћења наше душе и тела, сабирања наших духовних и телесних енергија и враћања исконском и правом себи, а што је једино могуће када се човек врати Богу. Прошле недеље смо чули причу о Закхеју која симболизује први духовни покрет који је потребан човеку да нађе Бога у свом животу, а то је да се заинтересује за Христа и да се потруди да размисли о свом духовном животу, о смислу, подсетио је владика Силуан и наставио:

-У данашњем Јеванђељу, Господ пред нас кроз пример молитве цариника и фарисеја, ставља врлину и порок. Кроз молитву фарисеја, као припадника најучених људи јеврејске заједнице који су добро познавали Мојсијев закон, строго морално исправних и угледних чланова друштва – гордост. Порок који је оборио лучезарног анђела са највиших висина, дакле порок који обара и анђеле небеске и претвара их у демоне. То је страст самољубља – видети само себе, похваљивати само себе и не видети никога осим себе, чак и туђа достигнућа тумачити као свој успех. Гордост је страшна обмана и пут ка паклу из које се рађају сви греси. Као антипод али и као лек овој страсти, кроз молитву цариника, омраженог занимања у народу јер су за Римско царство прикупљали таксу и профитирали на муци сопственог народа – смирење.  Христос нам на крају даје епилог обе молитве. Фарисејева молитва је одбачена јер је у себи засејао городост која нас удаљава од Бога и од ближњих, и од оне највеће врлине, а то је врлина љубави. Када човек има љубав онда има милосрђе, онда има осећај за другога. Имајући ова два примера пред собом, можемо да закључимо да смо сви ми царник, сви смо грешни и тражи се да се смиравамо пред Богом и препознајемо своје духовно стање. Савремени психолози кажу да човек не види Бога зато што човек не спушта свој поглед ка земљи, јер је пун себе и зато не види никог другог осим себе. Желећи благословене припремне недеље пред Велики и Часни пост, молимо се Господу да утврди нашу Цркву на челу са новим Патријархом Свјатјејшим г. Порфиријем. Нека Господ облагодати свако његово дело и сваки његов покрет у труду и раду, да буде достојан наследник наших светих архиепископа и патријараха.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска

Најновије вести

Повезане вести