Недеља Православља у Задру

Published On: 14/03/2022

Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим служио је 13. марта 2022. године, на Недељу Православља, свету архијерејску Литургију у Задру.

-Данас смо се окупили да прославимо једну од највећих победа Цркве која се десила у историји, успомену на 7. Васељенски сабор када је Црква прогласила победу православља над свим јересима које су постојале у првим вековима хришћанства. Поборници иконоборачке јереси говорили су да не треба да се клањамо светим моштима и иконама и да нигде не смемо да изобразимо лик Божји, већ да треба да их уништимо и Господа славимо на неки други начин. Наша Црква је одредила другачије, а то је да се ми, поштујући свете иконе и мошти, управо клањамо самом Прволику, тј. славимо Онога кога је сам Бог послао у овај свет, јер је ‘толико заволео овај свет да је и Сина Свога Јединородног дао да свако ко верује у Њега не погине, него да има живот вечни’, беседио је владика Никодим и истакао:

-Та вера у Господа Исуса Христа који се оваплотио и постао Богочовек Исус Христос, како је то говорио Свети отац Јустин, у сву исти са нама, сем у греху, она треба да нас учи како да живимо свакога дана, да верујемо и да се саображавамо самом Господу и светима Његовим. То подразумева, драга браћо и сестре, да у сваком тренутку нашега живота, а посебно на светој Литургији треба да размишљамо о томе како ћемо се сјединити са Господом и да, док смо у светом храму, оставимо сваку животну бригу и мислимо само на Господа кога треба да примимо у наше срце и коме треба да се уподобимо. На светој Литургији ми постајемо удови једног Тела, постајемо чланови богочовечанскога организма и тада посебно треба да будемо они који свој живот предају Господу и да се молимо Богу да опрости грехе, не само нама, већ и свима другима и да сви ми заједно наследимо Царство Небеско. То је разлог због ког се ми овде окупљамо, а то је и разлог нашега постојања на овоме свету где само једни кроз друге можемо да задобијемо спасење и будемо достојни наследници свих оних хришћана који су вековима долазили у свете храмове и имали љубави чак и за непријатеље своје.

Извор: Епархија далматинска

Најновије вести

Повезане вести