Недеља Православља у Котору

Published On: 14/03/2022

Светом Литургијом, уз традиционалну литију око цркава Светог Николе и Светог Луке, у Котору је прослављена Недјеља Православља. Свете иконе носили су углавном најмлађи подсећајући на васпостављање поштовања икона 843. године, за време царице Теодоре, и патријарха Методија, после дугог гоњења икона у 8. и 9. веку.

Беседио је јереј Миливој Бакић који је цитирао речи апостола Филипа „Дођи и види“, упућене апостолу Натанаилу, истакавши да је доћи и видети Бога све, односно читава суштина и сав метод христопознања:

-Чули смо данас у светом Јјеванђељу да је апостол Филип видио Господа, да га је препознао, исповиједио га је као Бога, а Господ му је рекао: „Хајде за мном“, на шта је он без поговора пристао, а да није питао ни зашто ни куда. Након тога он је ужурбано пошао апостолу Натанаилу да му саопшти да је видио Онога о коме пишу Мојсије и пророци, да је видио Исуса, сина Јосифова, Назарећанина. Апостол Натанаило је био сумњичав на шта му је Филип одговорио са само три ријечи: „Дођи и види“. Натанаило је дошао и видио, повјеровао и исповиједио Господа ријечима: „Ти си син Божји, Цар Израиљев“. Од тада сви ми људи смо, од апостола Филипа, апостола Натанаила и свих осталих људи који су дошли и видјели Бога, позвани да и ми дођемо и да Га видимо.

-Са друге стране имамо људе као што су били Арије, Аполинарије, Евстихије, људи који су били епископи и свештенеици, људи из Цркве који су дошли, али нису видјели Бога. Исто тако били су и иконоборци. Били су људи Цркве, али нису Бога видјели, зато што им је душа била слијепа. Били су тако духовно слијепи да не само да нису видјели Бога, него су се окренули против Њега. Толико је било то духовно сљепило да су они на то што вјерници поштују иконе и што им се клањају, мислили да се они клањају дрвету и бојама. Иконоборство је јерес која је настала у 8. вијеку и која сматра да је поштовање икона идолопоклонство. Један велики човјек који је такође дошао и видио Бога јесте и Свети Јован Дамаскин, човјек који је живио у доба иконоборства и који се борио против тог духовног сљепила. Иконоборство је коначно побијеђено 843. године у првој седмици поста. И зато баш у овој седмици, овога дана и на литији која ће бити послије Литургије, прослављамо управо ту побједу над духовним сљепилом. Доћи и видјети Бога то је све, читава суштина и сав метод христопознања. Нека би они који су дошли и видјели Бога призвали све људе да дођу и да Га виде, а за нас који смо дошли, да се помоле да не останемо као Арије, Аполинарије и иконоборци, него да будемо као апостол Натанаило, да нам се отворе духовне очи и видимо и исповиједмо Исуса, сина Јосифова Назарећанина, коме нека је слава вавјек, амин“, поручио је свештеник Миливој Бакић.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести

Повезане вести