Недеља Преподобне Марије Египћанке у манастиру Бешки

Published On: 11/04/2022

-Човјек није само створен да буде од данас до сјутра као и остала земаљска твар, него има дар да о Богу размишља, да Божју благодат смјести у своје срце и да се дотакне Божје вјечности, а Божја љубав то све устројава. Ту је, дакле, једно садејство, једна сарадња непрестана између Бога и човјека, између Божије љубави и човјековога труда, беседио је митрополит Јоаникије.

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је 10. априла 2022. године, свету Литургију у манастиру Бешки на Скадарском језеру. Саслуживало свештенство и свештеномонаштво епархија Црногорско-приморске и Крушевачке. Том приликом, митрополит Јоаникије је замонашио искушеницу те свете обитељи Ану давши јој име Марија по преподобној Марији Египатској.

По заамвоној пререзан славски колач, поводом славе манастирског храма посвећеног Благовијестима Пресвете Богородице.

-Наша вјера је наше увјерење, усмјереност и чежња за Богом, али је она још више од тога: она је дар Божји, она је са неба и од Бога. У вјери нашој имамо и небеско и земаљско, и Божанско и људско. И зато је тек у вјери прави и истинити живот, живот достојан човјека. Човјек није само земаљски, није је створен да буде само од данас до сјутра као и остала твар, него има дар да о Богу размишља. И не само да о Богу размишља, него да Божју благодат смјести у своје срце и да се дотакне Божје вјечности, а Божја љубав то све устројава. Ту је, дакле, једно садејство, једна сарадња непрестана између Бога и човјека, између Божије љубави и човјековога труда, беседио је митрополит Јоаникије.

-Душа Марије Египћанке се препородила кад ју је дотакла благовијест Пресвете Богородице. Тако је Она постала највећи подвижник свога времена. То Господ није само због Ње нама открио, него због свакога од нас, грешних људи да нико не падне у очајање ако је грешан или ако погријеши, да зна да је Бог милостив и да ће опростити гријехе, само ако се знамо кајати и ако се знамо одрицати од овога свијета и земаљских задовољстава ради Царства небескога. Иако се покајемо за неки гријех, а нијесмо се одрекли од земаљских задовољстава, опет нас оно што је земаљско вуче земљи и опет гријешимо. И то је наша мука непрестана. Али они који се знају одрицати од ситних, малих земаљских прохтјева, они напредују. Тако је, дакле, Света Марија Египћанка учинила подвиг који је мало ко учинио. Била је раније велика грешница, али касније и велики подвижник и велики Божји угодник. И прославила је име Божије и Бог се кроз њу прославио. Њен примјер показује колико Црква истиче примјере великих покајника. Ова недјеља Свете Четрдесетнице посвећена је управо њој, објаснио је митрополит Јоаникије и закључио:

-Овом сестринству се овдје данас прибројала још једна сестра, монахиња Марија, која се потрудила и фино се припремила за узвишену службу у монашкоме чину да срце своје, мисли своје, цијело своје биће посвети Господу. Нека јој и Света Марија Египћанка буде на помоћи, а посебно Пресвета Дјева Богородица и Свети арханђел Гаврило који је донио благу вијест са неба од Бога Пресветој Дјеви.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести

Повезане вести