Недеља светих отаца у Саборној цркви у Никшићу

Published On: 04/01/2022

У 28. недељу по Духовима, када Црква прославља Оце, на празник Светог Игњатија Богоносца и Светог Данила Другог, Архипископа српског, 2. јануара 2022. године, света Литургија је служена у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу.

Светом Литругијом началствовао је протојереј-ставрофор Драган Крушић уз саслужење никшићког свештенства у молитвеном учешћу верног народа. Речима пастирске беседе сабранима се обратио протојереј-ставрофор Драган Крушић:

-Дочекујући празник најсветијег рођења на земљи, светосавски српски народ и Српска Светосавска Црква у три недјеље пред овај празник обиљежавају Дјетињце, Материце и Оце. То је типично српско слављење као што је и крсна слава типична српска светковина. У овим припремним недјељама пред Божић народни обичаји су скоро свуда исти. У недјељу пред сам Божић, која се зове Оци, мајке и дјеца везују очеве, а они им се дријеше. Ово узајамно дријешење је узајамно чињење поклона љубави што ствара празничну, свечану атмосферу у породичним хришћанским круговима. Такву празничну атмосферу створили су источни мудраци светој породици Богодјетета Богомладенца Христа, поклонивши Му се у Витлејемској пећини уз дарове смирне, тамјана и злата. Симболика овог узајамног везивања и дријешења дјеце и родитеља јасна је – припремамо се за дочек најрадоснијег хришћанског празника Божића, који је помирио човјека са Богом, одријешивши га веза греховних, а везавши га новом везом љубави за Господа Бога.

-Данас наша Црква празнује великог угодника Божјег, Светог Игњатија, Архиепископа антиохијског, свештеномученика. Он је назван Богоносцем зато што је у срцу, на језику своме, у мислима својим, у читавом бићу, стално, носио Господа и Спаса нашег Исуса Христа. Назван је Богоносцем зато што, Господ га је узео на своје руке, када је проповједао свето Јеванђеље за нас свеспасоносно, узео га је у руке и рекао: Ако не будете као ово дијете, не можете ући у Царство небеско. Одлика дјетиње душе је безазленост, чедност, невиност, и све то су имали светитељи и угодници Божји. Свети свештеномученик Игњатије је био ученик Светог апостола и јеванђелисте Јована Богослова. Страдао је 106. године и своју главу овјенчао мученичким страдалним вијенцем, за вријеме христоборног цара Трајана. Бачен је међу лавове, у Риму, био растргнут, али, по предању, остало му је срце на коме је златним словима било исписано име Господа Исуса Христа“, подсетио је свештеник Крушић и додао:

-Данас празнујемо и Светог Данила, Архиепскопа српског, који је био игуман свете лавре Хиландарске и управљао светом хумском земљом. Овај велики угодник и светитељ Божји први је написао житија светих царева, краљева и архиепископа српских, а уз њега празнујемо свјетило руске земље и свега православља Светог Јована Кронштатског, великог чудотворца. 

-Храм је Христова лађа у коју треба сви да уђемо. Благо томе ко уђе у ту лађу, и ко остане до краја живота у тој лађи спасења, која се зове Христова Црква. Ко је ван те лађе, велика је мука за његово спасење, јер велики оци и учитељи Цркве кажу: Коме Црква није мајка, томе ни Бог није отац. Те ријечи урежимо у своја срца, у читаво своје биће и пригрлимо нашу Мајчицу духовну, православну Цркву, своју светосавску Цркву, чији је утемељитељ Свети Сава, који нам је дао Христово Јеванђеље и кроз њега смо постали народ Божји, народ Христов, беседио је протојереј-ставрофор Драган Крушић.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Најновије вести

Повезане вести