Недељa Светог Јована Лествичника у манастиру Острогу

Published On: 12/04/2021

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-проморске г. Јоаникије служио је 11. априла 2021. године свету службу Божју у цркви Свете Тројице у Доњем манастиру Острогу.

– Данас славимо Светог Јована Лествичника који је чувен по својим испосничким подвизима. Онај ко је био у манастиру Свете Катарине, и ко се нађе под стијеном гдје се он подвизавао, ухвати га нека језа кад замисли гдје је човјек провео више десетина година, клонећи се свега ради царства Божјега, ради Господа Исуса Христа. Тек када узмемо у руке његову књигу поука.о духовном животу звану Лествица видимо због чега се лишавао свега од овога свијета да би стекао нешто што је много драгоцјеније, казао је владика Јоаникије.

– Свети Јован Лествичник је сигурно био спреман за то, будући да се претходно дуго година подвизавао у општежићу у манастиру Свете Катарине. Није отишао, као што би отишао неко од нас, неспреман, него се био добро припремио и ојачао за такав подвиг. Чувена Лествица Светога Јована је најдубље духовно искуство и доживљај. Нема ту много ријечи научених из књига, иако је био веома образован, него се ради о искуству које је он сабирао годинама и деценијама кроз свој подвиг поста и молитве. Ушао је у дубине људске душе, људске психе, разних покрета душе, разних искушења, разних душевних проблема. Када, рецимо, читате његове странице о себичности или о неком другом пороку, као да разговарате са најобразованијим психијатром, рекао је Епископ будимљанско-никшићки и подсетио да је  академик Владета Јеротић говорио да је савремена психологија по познавању душе у односу на Јована Лествичника много плитка.

– Свети Јован је сваку људску ману и сваки порив до танчина обрадио. И онда човјек, читајући ту књигу упознаје и себе, своје мане. А то је веома драгоцјено у току овога поста – да постанемо свјесни својих мана, као што се молимо и оном молитвом Светог Јефрема Сирина да нам Господ да да сагледамо своје гријехе, а да не осуђујемо брата свога. Црква је баш у ову недјељу средином Часнога поста истакла примјер Светога Јована Лествичника, да буде свима за поуку. Наравно, не треба се заносити да га је тако лако слиједити. Али, када видимо како се Свети Јован подвизавао, како се лишавао свега од овога свијета, како је постио и како се Богу молио, и којке духовно благо је задобио, онда је то и за нас мотив да приложимо мало више труда, да покушамо да постимо више него што смо то уобичајили – и више и боље и љепше, поручио је владика Јоаникије.

– Човјек се храни овим земаљским хљебом, али да то није довољно да би био срећан. Не живи човјек само о хљебу земаљском него о свакој ријечи која излази из уста Божјих. Људска душа је жељна небескога хљеба и небескога пића. То је храна за душу. А када се душа нахрани, онда се преко ње храни и јача и тијело. И не само то, него се исцјељују и душа и тијело. И многи су се постећи и молећи се Богу исцијелили од разних душевних и тјелесних болести”, закључио је владика Јоаникије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести

Повезане вести