Немачка: Екуменска недеља за живот

Published On: 23/04/2021

Екуменска недеља живота у Немачкој: бискуп Лосингер упозорава да асистирано самоубиство неминовно доводи до признавања еутаназије. Хришћанске цркве у Немачкој славе 26. екуменску недељу за живот, коју од 1994. године организује католичка Немачка бискупска конференција заједно са Евангеличком црквом у Немачкој ради подизања свести у Цркви и ширем друштву о достојанству сваког људског живота. Овогодишње издање, које је одложено 2020. године због пандемије вируса, усредсређено је на темељну промену немачког правног оквира која се односи на право на живот.

Пресудом у фебруару 2020. године, Савезни уставни суд укинуо је одлуку Бундестага 2015. године о забрани професионалног помагања у самоубиству према члану 217 Немачког кривичног закона. Према судијама из Карлсруеа, уставни принцип слободе и достојанства свих особа такође укључује основно право на самоопредељење на сопствену смрт. То значи да ће у будућности бити законски омогућено да лекари медицински помажу болесним људима који желе да изврше самоубиство. Немачки бискупи изразили су забринутост због пресуде, нагласивши да асистирано самоубиство није етички прихватљива опција. Помоћни бискуп аугсбуршки Антон Лосингер, који је такође члан Етичке комисије Баварске, објашњава аргументе Цркве против такве одлуке:

– Асистирано самоубиство успоставља силазну путању која ће фатално довести до легализације еутаназије и убрзати процес којем се Католичка Црква и већина здравствених радника у Савезној Републици Немачкој енергично противе.

Извор: Vatican News

Најновије вести

Повезане вести