Никшић: Деца и млади у сусрет Божићу

Published On: 04/01/2022

У сусрет најрадоснијем хришћанском празнику – Рођењу Богомладенца Исуса Христа, Црквена општина Никшић у сарадњи са Општином Никшић организовала је изложбу ликовних радова под називом „Деца и млади у сусрет Божићу“. Изложба  је отворена у Парохијском дому, на празник Отаца, у недељу 2. јануара 2022. године.

Учеснике изложбе, на којој је заступљено више од 80 радова д,еце предшколског, школског и средњошколског узраста, њихове родитеље и госте овог сверадосног догађаја, организованог поводом наступајућег празника Божића, поздравио је протојереј Миодраг Тодоровић.

„У сусрет највећој свечаности, наша драга дјеца су из својих чистих душа, из лијепог срца издвајали и принијели Христу Богу на дар оно што је у њима најљепше и најбоље. Бог је дао и промислио да на данашњи дан прослављамо Светог Игњатија Богоносца, оно дијете које је Христос узео у крило, показао га нама и рекао: Ако не будете безазлени као ово дијете, нећете видјети Царства небеског. Овдје, данас видимо потврду тих ријечи, јер на овим радовима нема ниједне линије, ниједне тачке да није изашла из срца, из душе, нема ништа што је вјештачко“, казао је протојереј Миодраг Тодоровић, захваливши деци што су одраслима одржали леп, очигледан час веронауке, истинске, праве и спасоносне.

Изложбу је отворио председник Општине Никшић г. Марко Ковачевић, који је навео да он као мали, нажалост, није имао прилику да учествује у изложби, посвећеној Божићу за шта, сматра, да је веома ускраћен.

„Ту смо да исправљамо грешке из прошлости и да нашој дјеци понудимо све оно што ми нијесмо имали. На томе ћемо предано радити, Општина Никшић је, ове године, одлучила да покаже да се не стиди тога што већина њених грађана слави најрадоснији хришћански празник – Божић, те да то назначимо у сусрет свим овим празницима и када смо украшавали наш град. Зато ова изложба, у читавом овом периоду, заузима посебно мјесто као и ваши радови на којима вам честитам. Заиста су сјајни, лијепи и вриједни сваки на свој начин. Желим да у том духу наставимо и да нас радост Христовог рођења прати кроз читаву наредну годину“, поручио је Марко Ковачевић.

Вече су извођењем пригодних композиција употпунили чланови хора Преподобне мати Ангелине са њиховим диригентом проф. Аном Бојић. Поводом празника Отаца, свештенослужитељи никшићког Саборног храма са председником Општине Никшић даривали су децу пригодним поклонима, припремљеним за ту прилику. Изложба ће, на радост и задовољство никшићке публике, бити отворена до 7. јануара, празника Рођења Богомладенца Исуса Христа.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Повезане вести