Нова игуманија манастира Сретења под Овчаром

Published On: 16/02/2021

На дан Светог Сретења Господњег, Преосвећени Епископ жички г. Јустин служио је свету архијерејску Литургију у манастиру на Овчару посвећеном твом великом празнику.

-Дан када се наш народ дигао на устанак 1804. године обележава се као дан савремене државности, иако је српска држава своју самосталност добила управо добијањем аутокефалности Српске православне Цркве пре 800 година, истакао је Владика који је нераскидиву везу између Цркве и српског народа применио и на савремено доба.

-Сагледавање јеванђелске приче о Светом Симеону Богопримцу помаже верном народу у схватању свих осталих Господњих празника. Припремајући своје душе кроз Свете тајне и врлине, хришћани достижу у меру висине раста Христова. Кроз живот у Цркви, где смо чврсто утемељени, чувамо своје душе и своје породице од превара и обмана овога света, истакао је у својој беседи владика Јустин.

Након причешћивања, Епископ жички произвео је монахињу Нину, настојатељицу ове свете обитељи, у чин игуманије. Пленећи својом животном енергијом и љубављу, почивша игуманија Аквилина, сестра садашње игуманије, оставила је код сваког ко ју је познавао неизбрисив траг. Стога је овај свечани чин био посебно дирљив за све присутне. Надамо се да ће игуманија Нина мудро руководити обитељ манастира Сретење и да ће постати достојна Небеског Царства.

сестринство манастира Сретења

Извор: Епархија жичка

Најновије вести

Повезане вести