Нова серија пљачки и напада на српске храмове

Published On: 04/02/2022

Епархија рашко-призренска изражава дубоку забринутост због најновијих у низу напада на верске објекте Српске Православне Цркве у општини Зубин Поток.

У понедељак, 1. фебруара 2022. године, у селу Зупче полиција је ухапсила Албанца из села Кошутово који се основано сумњичи за серију обијања и пљачки српских православних храмова на северу Косова и Метохије.

Само у року од месец дана црква Светих Отаца у Зупчу обијена је два пута и то: 26. децембра 2021. године, као и 18. јануара 2022. године, када је на цркви поломљен прозор и однета одређена сума новца. Црква Вазнесења Господњег у Јагњеници такође је два пута обијана, при чему је начињена материјална штета. Приликом обијања цркве и црквене сале Свети Јована Крститеља у Доњим Варагама 30. јануара  2022. године, оскрнављене су православне иконе и отуђен новац.

Напади на српске православне храмове на Косову и Метохији се континуирано дешавају и посебно су учестали последњих месеци. Највећим делом ови напади на цркве и приватну имовину имају етничку и верску позадину јер су усмерени конкретно против српске заједнице, чије присуство некоме очигледно смета. Нова серија пљачки и напада изазвала је узнемиреност међу локалним српским становништвом, које тражи јачу заштиту органа реда.

Извор: Епархија рашко-призренска

Повезане вести