Нови број православног часописа „Искон“

Published On: 25/03/2021

Са радошћу обавештавамо верни народ наше Свете Цркве, да је изашао нови број православног илустрованог часописа Православне епархије врањске Искон. У оквиру богате издавачке делатности којом је на најбољи начин обележена 950. годишњица Преподобног Прохора Пчињског, из штампе je  изашао и нови, 13. број  Искона (2020), православног илустрованог часописа који објављује Фондација „Свети Прохор Пчињски“ Православне Епархије врањске. Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа врањског г. Пахомија, часопис је припремила редакција коју чине проф. др Јелена Ердељан, проф. др Драгиша Бојовић, др Јован Јањић и мр Методије Марковић, архимандрит, а главни и одговорни уредник овога броја је Мирослав Цера Михаиловић.

Богат садржајем и илустрацијама, овај број Искона на репрезентативан начин доноси  текстове посвећене Светом Прохору Пчињском, светитељу и манастиру, као и опште теоријске и друге тематске богословске и књижевноисторијске прилоге, чији су аутори Епископ врањски г. Пахомије, Светлана Макуљевић, архимандрит Методије Марковић, Сунчица Денић, Владимир Димитријевић, Јован Јањић, Мило Ломпар, Драгиша Бојовић, протојереј Максим Обухов, Дејан Мировић, Горан Ђорђевић и Ђорђе Д. Сибиновић.

 У часопису су представљене активности обележавања 950 година Преподобног Прохора Пчињског и 200 година од Богородичине цркве у Собини. Дат је извештај са Међународног научног скупа „Преподобни Прохор Пчињски – 950 година у српском народу“, очекујући и објављивање зборника радова са Скупа. Напомињемо да су ликовни прилози у овом броју везани за манастир Свети Прохор Пчињски, а да је графичко обликовање часописа Искон урадио мс Ненад Дејковић.

Извор: Епархија врањска

Најновије вести

Повезане вести