Нови пројекат Музеја Житомислић

Published On: 27/10/2021

Фондација Музеј Житомислић у сарадњи са Мисијом ОEBS у Босни и Херцеговини организовала је 22. и 23 октобра у Музеју Житомислић креативну ликовну радионицу чији су учесници били млади из  Центра за дјецу и омладину сa посебним потребама „Лос Росалес“ и децу из Дечјег дома „Мостар”. 

-Наш манастир је препознатљиво mјесто окупљања људи различитих врјероисповјести и свјетоназора. Трудимо се да гостопримством посвједочимо јеванђелску заповјест љубави према сваком човјеку. Посебно нас радује када своју пажњу можемо да посветимо дјеци и то најрањивој категорији међу њима. Дјеца са сметњама у развоју изускују велику пажњу друштва, а дјеца лишена родитељског старања много већу бригу свих нас. Дирљиво је колико су и једни и други спремни да пруже љубав коју за узврат мало добијају. Два дана која смо провели са овом дјецом доживели смо као велики благослов Божје милости, рекао је игуман житомислићки Данило (Павловић). 

-Желимо да нове генерације дјеце и младих доживе нова и другачија искуства. Није потребно да одете у  иностранство да би доживјели нешто ново, довољно је да у вашој близини потражите људе из различитих заједница и обогатите себе као особу. Искрено се надам да је само почетак наше сарадње, волио бих да континуирано наставимо са оваквим и сличним радионицама, које су корисне не само за дјецу већ и за нас и цјелокупну заједницу,  рекао је Дејан Дилберовић, директор Фондације Музеј Житомислић. 

Шејла Масло Черкић, правна савјетница у Одељењу за људска права при Мисији ОЕБСА у Босни и Херцеговини, рекла је да је та Организација свесна чињенице да млади играју кључну улогу у обликовању будућности емље: -Дивно је видјети како су вјерске заједнице окупиле младе различитог поријекла и из различитих средина и омогућиле им да своје ставове и идеје изразе кроз умјетност. Ово је позитиван примјер узајамног разумијевања и заједничког рада за добро друштва у цјелини.

Сара Мандић, предсједница Српске омладинске организације „Божури” из Мостара , чији су чланови волонтирали на радионицама, нагласила је да су увек спремни да се одазову оваквим активностима: -Данас смо имали мисију да се дружимо с младима и да им пренесемо своја искуства, а рад с дјецом и омладином један је од фокуса Удружења. Сретни смо што смо могли бити дио овог пројекта.

Након радионице деца су представила своје радове и уживала у дружењу и спортским активностима.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка

Повезане вести