Нови свештеник у Епархији далматинској

Published On: 23/02/2022

Владика Никодим: Љубав Божја, којом Он обасипа људски род, а кроз нас и сав свет, животиње, биљке и све оно што је створио, јесте неизмерна и непроцењива. Она не пита и не поставља услове, него се даје и прихвата свакога, а посебно оне који се искрено покају.

Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим служио је 20. фебруара 2022. године свету архијерејску Литургију у манастиру Крки. Молитвени скуп одликовала је духовна радост поводом рукоположења ђакона Дамјана Тешића у чин презвитера.

У својој беседи након свете Литургије, Владика се осврнуо на прочитану јеванђељску причу о блудном сину: -Чули смо данас како је један син узео део наследства од свога оца и отишао у земљу далеку, где је прокоцкао и пропио то своје богатство и остао без ичега. Да би преживео, он је прихватио да чува свиње, а како није имао ни за храну, са свињама је и јео, да би у једном тренутку схватио да негде има оца који га воли и који ће га, упркос свему, са љубављу прихватити. Чули смо да је тај отац, када је видео да му се враћа син о коме до тада ништа није знао, истрчао и прихватио га у наручје ништа не рекавши, а он му је рекао: Оче, згреших небу и теби., подсетио је владика Никодим и истакао:

-У овој причи о покајању видимо да је неизмерна љубав Божја, јер тај отац предствља Бога који воли овај свет, свакога човека и сваку изгубљену душу као своје дете. Тај Бог ће нас прихватити исто као отац из приче, без поговора и без питања, не питавши сина где је био, шта је радио, зашто је прокоцкао наследство. То је величина и милост Божја којом Он обасипа људски род, а кроз нас и сав овај свет, животиње, биљке и све оно што је створио. Таква љубав је неизмерна и непроцењива, она не пита и не поставља услове, него се даје и прихвата свакога. Тако прихвата и покајнике, какав је овај син из јеванђељске приче, који је схватио да је толико ниско пао да живи у каљузи попут свиње, односно да пребива у греху, али у свему томе ипак зна да негде постоји отац који га воли, да постоји Бог који га воли и да ће Он безусловно прихватити сваког грешника и примити га у своје наручје.

-Ми бисмо, као људи, требали да следимо ову Христову причу, као једну од најлепших поука из Јеванђеља и као овај покајани син који је схватио да га отац воли, али и да он воли оца, да будемо ти који воле Господа и свесни су тога да су мали пред Њим и да се из греха не можемо извући, осим уз помоћ Божју. Црква је устројила да се ова прича чита управо у овим припремним недељама да би нас позивала да са покајањем тежимо ка Царству Небескоме и да уз покајање проведемо и Часни пост који нам полако долази, да се кроз њега припремимо и достојно дочекамо најсветлији и најрадоснији празник Васкрсења Христовога“, поручио је епископ Никодим.

На крају своје беседе, Владика је честитао рукоположење новом свештенику и пожелео му да на многа и блага лета у радости служи Господу и кроз свој живот сведочи Јеванђеље.

Извор: Епархија далматинска

Најновије вести

Повезане вести