Нови црквени дом у Грабу на Зубцима

Published On: 09/11/2021

У недељу 20. по Духовима, 7. новембра 2021. године, свету Литургију у храму Преподобне мати Параскеве – Свете Петке у Грабу на Зубцима служио је протојереј-ставрофор Борис Бандука уз саслужење верног народа тога краја. Парох је са члановима Црквеног одбора разговарао о даљим активностима око обнове храма.

Храм на Зубцима налази се уз магистрални пут Требиње-Херцег Нови. Темељи и камени блокови, уграђени у основу са орнаментима записа, сведоче да датира из Средњег века, а можда и раније. Црквица је једнобродна, правоугаона са малом олтарском апсидом, грађена од камених блокова и клесаног камена и покривена црепом. Гробљанска је одувек била и око ње се и данас сахрањују укопници свих заселака Рупа, Граба, Ограда, Прокоса, Дренова Дола, Бојадраж Дола и Куње Главице. Црква Свете Петке дуго је била за своје две трећине закопана у земљи. Крајем деведесетих година прошлог века откопава се, остаци од упокојених око ње се измештају и уређује се простор и гробље. На улазу у гробље изграђена је гробљанска капела.

Посебна радост у овој години био је завршетак изградње новог црквеног дома, изграђеног трудом и бригом чланова црквеног одбора, као и љубављу и слогом свих мештана и људи добре воље. Дом је освештан 27. октобра 2021. године, на празник Свете Петке, у присуству великог броја верних. Свету Литургију служио је протојереј-ставрофор Никола Јанковић, парох друге требињске парохије, уз саслужење архимандрита Исаије, игумана манастира Светога великомученика Георгија на Зубцима.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка

Најновије вести

Повезане вести