Нови ђакони у Епархији аустријско-швајцарској

Published On: 22/09/2021

Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј боравио је 18. и 19. септембра. 2021. године у главном граду аустријске покрајине Горње Аустрије.

Првог дана посете служена је света архијерејска Литургија уз саслужење протојереја- ставрофора Драгана Мићића, протојереја-ставрофора Љубисава Аџића из Ваљева, протојереја Љубомира Болића из Енса, протојереја Николе Пантића из Гмундена, протојереја Николе Скопљака из Велса, јереја Љубомира Радованова из Клагенфурта, јереја  Андреја Живковића из Браунауа и ђакона Недељка Дикића из Крагујевца.

Лепоти богослужења је допринела парохијска певница под управом Марије Симић. Том приликом, Владика је рукоположио вероучитеља Немању Мићића у чин ђакона. Народ у којем је Немања, млађи син проте Драгана, одрастао потврдио је речи Епископа: Достојан! тако да се орио цео храм.

Истог дана, Епископ је одржао састанак Грађевинског одбора за изградњу спомен капеле у Маутхаузену. Састанку су присуствовали прота Драган Мићић и г. Жељко Малешевић.

Сутрадан, свету Литургију је служио епископ Андреј уз саслужење старешине храма протојереја-ставрофора Драгана Мићића, протојереја-ставрофора Љубисава Аџића из Ваљева, протојереја Станка Ракића из Штутгарта и ђакона Немање Мићића. И том приликом је обављено рукоположење у чин ђакона и то млађег сина проте Драгана, вероучитеља Ђорђа Мићића. И овом приликом је Епископ, бираним речима упутио пастирску беседу верном народу.

На крају сабрања Епископ је служио помен новопредстављеном Милети Радојевићу, саветнику министра просвете Републике Србије, који је кроз разне функције у држави много помогао Српску Цркву. Помену је присуствовао амбасадор Републике Србије у Републици Аустрији г. Небојша Родић.

За ове догађаје, са благословом Епископа ваљевског г. Исихија и надлежног Епископа г. Андреја, из Ваљева је допутовао крстоносни прота Љубисав Аџић, који дужи низ година замењује проту Драгана у његовом одсуству. Овога пута он је кроз исповест и духовне поуке припремио Немању и Ђорђа Мићића за примање ђаконског чина.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска

Најновије вести

Повезане вести